Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava sprijină mediul antreprenorial atât din județul nostru, cât și din regiunea Nord Est. Astfel, unitatea superioară de învățământ suceveană oferă consultanță antreprenorilor care solicită acest lucru. Ba mai mult, șapte dintre cei mai buni consultanți stau la dispoziția antreprenorilor la început de drum. Potrivit prorectorului Universității „Ștefan cel Mare” Suceava Gabriela Prelipcean, instituția de învățământ se implică în dezvoltarea mediului economic și, în urma unei analize a cerințelor pieței, își pliază oferta și programele, astfel încât să aibă de câștigat toată lumea.
„Pentru o universitate antreprenorială trebuie să ai o viziune și să te gândești ce poți aduce nou pentru universitatea în cauză, să-i crești vizibilitatea pe plan național și international, să încerci să aduci studenți care să aibă o deschidere și o plexibilitate pentru o mai bună implicare în mediul de business, să poți face condiții pentru ca orice program de studii ar fi terminat acel student să poată fi oricând gata să poată să deschidă o afacere și să lucreze în asociere într-o afacere”, a declarat prorectorul USV Gabriela Prelipcean.
Aceasta a precizat că în urmă cu patru ani, USV a inclus în planul de studii un curs optional de antreprenoriat, dublat printr-un curs autorizat ANC pe competențe antreprenoriale pentru orice nivel de studii.
„Acest curs poate fi urmat atât de studenții USV, cât și de comunitatea dinafara mediului universitar. Mai nou, anul acesta am creat un Centru de Antreprenoriat printr-un proiect pe fonduri europene, ANTUR”, a precizat Gabriela Prelipcean.
De curând, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, în calitate de beneficiar, a finalizat implementarea Proiectului „Start la antreprenoriat, creştem ocuparea în zona urbană. ANTUR”, proiect dezvoltat în parteneriat cu firma Addvances Strategic Solutions, în cadrul liniei de finanţare „România Start Up Plus”.
Potrivit prof. dr. univ. Gabriela Prelipcean, manager de proiect, obiectivul general al proiectului a constat în sprijinirea antreprenoriatului şi îmbunătăţirea competenţelor antreprenoriale la nivel regional, ca factor pentru încurajarea dezvoltării de noi afaceri şi creşterea ocupării în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Grupul ţintă al proiectului a fost constituit de peste 300 de persoane, acestea beneficiind de programul de formare antreprenorială, participând la concursul de planuri de afaceri, iar, în final, 37 fiind selectate pentru finanţare şi primind granturi în valoare maximă de 165.000 de lei.
Între rezultatele proiectului sunt de evidenţiat studiul cu privire la potenţialul antreprenorial al zonei; campania de promovare a programului de formare profesională şi a metodologiei de selecţie implementată; programul de formare în domeniul competenţelor antreprenoriale; concursul de planuri de afaceri; programul personalizat de consiliere, consultanţă şi mentorat, cât şi programul de monitorizare. În grupul ţintă au fost incluse 476 de persoane selectate, în concurs au intrat 385 de planuri de afaceri depuse, 37 dintre acestea au fost admise la finanţare, fiind constituite 37 de firme.
Nu în cele din urmă, prin Proiectul „Start la antreprenoriat, creştem ocuparea în zona urbană. ANTUR” a fost dotat un centru de afaceri, fiind înfiinţate şi 82 de noi locuri de muncă. Perioada de implementare a proiectului este de 40 de luni, respectiv între 15 ianuarie 2018 şi 14 mai 2021, valoarea totală a contractului fiind de 8,78 milioane de lei, dintre care 8,71 de milioane de lei finanţare nerambursabilă.
„Considerăm că este un prim pas și un bun exemplu pentru ceea ce ne dorim să construim. Universitatea a fost pentru prima dată administrator de granturi, iar rezultatele pozitive ale proiectului ne dau un entuziasm pentru a continua. Deja am depus noi proiecte și așteptăm să primim răspunsuri pentru a continua să ajutăm mediul de afaceri”, a declarat prof. dr. univ. Gabriela Prelipcean.
Lasa un raspuns