Mafteiu Candrea, primarul comunei Dorna Candrenilor, în vârstă de 79 de ani, a reușit în cele două mandate ale sale, să dovedească faptul că vârsta sa mai înaintată, nu l-a făcut să „alerge” mai puțin pentru comuna sa, decât unul tânăr.

Încă de la începutul primul mandat, Mafteiu Candrea a luat atitudine și s-a pus pe treabă și a început chiar cu un adăpost pentru animale de care oamenii aveau nevoie, dar și cu reabilitarea exterioară a sediului Primăriei din Dorna Candrenilor. Tot el a pavat curtea primăriei și a schimbat acoperișul vechi, cu unul modern și a înlocuit sobele vechi, cu o centrală modernă.

Conștient de faptul că localitatea sa trebuie să fie una modernă, edilul a refăcut trotuarele din comună și a mai construit în plus, încă 850 de m de trotuar și a modernizat parcul din comună.

Dacă în 2020, toate localitățile vor fi obligate să aibă apă și canalizare, comuna Dorna Candreni nu are de ce să-și facă griji și asta pentru că aici există canalizare pe o distanță de cinci km, precum și o stație de epurare. Tot în mandatul său, s-a adus apă potabilă pe o distanță de trei km și s-a achiziționat un sistem pentru sterilizarea apei cu raze ultraviolete, acesta fiind un sistem de ultimă generație în acest domeniu.

Mafteiu Candrea se pare că se bazează și pe principiul „Minte sănătoasă, în corp sănătos”, astfel că a investit destui de mulți bani în construirea unui teren de fotbal modern cu vestiare, unic în această zonă, precum și în modernizarea unei baze sportive din comună. Totodată și în satul Poiana Negrii s-a construit o bază sportivă cu covor sintetic.

Știind că viitorul oricărei societăți, înseamnă educație, edilul a oferit o atenție deosebită școlilor și liceului din comună. Dacă într-un sat nu era o școală, n-a fost nicio problemă, edilul a construit o școală nouă. Ne referim aici la Școala cu clasele I-VIII și grădinița din satul Poiana Negrii. Sălile de clasă de la Liceul Dorna Candrenilor au fost renovate, iar elevii beneficiază astăzi și de două centrale termice.

Dacă interiorul liceului arată bine, primarul s-a gândit că e normal ca și exteriorul să arate la fel. Astfel, curtea liceului a fost pavată, iar în fața liceului s-a construit un gard din fier forjat.

În același timp, la Grădinița din Dorna Candrenilor, care se află în sediul fostei primării, au fost modernizate grupurile sanitare.

La dispensarul din sat s-au modernizat grupurile sanitare, s-a adus o centrală nouă, iar cabinetul medical a fost renovat.

Cum iarna nu-i deloc ușoară în zona de munte, edilul a achiziționat și un utilaj pentru deszăpezire și incendii, precum și un buldoexcavator multifuncțional.

Nici la capitolul infrastructură această comună nu se poate plânge și asta pentru că aici s-a betonat drumul comunal, pe o distanță de peste trei km, s-au betonat drumurile forestiere, pe o distanță de 5,6 km, precum și 27 de km de drumuri sătești au fost pietruite.

Pentru că mai existau așezări neracordate la sistemul de iluminat, edilul a realizat extinderea rețelei electrice pentru cetățeni, dar a reușit să extindă și iluminatul public pe o distanță de peste patru km.

Realizând că tradiția este o parte esențială a identității unei comunități, aici s-a construit și un muzeu al satului.

Astăzi, Mafteiu Candrea recunoaște că a muncit mult pentru această comună, însă spune că e timpul să lase pe altcineva în locul său, mai tânăr.

Investițiile nu se opresc aici, astfel că edilul mai are destule proiecte care sunt în derulare, iar aici putem aminti construirea unei Case de Cultură în comună, construirea unei alte școli în Dorna Candrenilor, realizarea și reabilitarea unor poduri și multe altele.

S-a dovedit încă o dată faptul că, departe de a însemna o diminuare a forței fizice, părul alb de la tâmplele primarului Mafteiu, înseamnă înțelepciune.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.