Din seria „Asta-i România”, DNA, lovește din nou!

Primele pagini au fost ocupate zilele acestea de președintele Grupului de Acțiune Locală „Bucovina de munte”, Ioan Bogdan Codreanu, cu titluri, care mai de care. Toate însă, își doreau să transmită același lucru: că Bogdan Codreanu, ar fi dat mită cobze de pește, icoane și afinată. Ne-am săturat toți de o Românie coruptă, iar azi, nimeni, n-ar încuraja corupția, cu atât mai puțin eu, însă până acolo, mai am câteva nelămuriri.

Cine este Bogdan Codreanu? Pentru mine, un OM, care a reușit să îmi atragă atenția, de prima dată când l-am auzit vorbind. Urmăream o emisiune realizată de un coleg de-al meu, în comuna Pojorâta. La un moment dat, am auzit o voce care spunea: „de când am venit NOI și am început să facem treabă”, „NOI, vrem să facem”, „pentru nimic din ce s-a făcut în această comună, nu este meritul meu, ci al unei echipe, pe care noi o formăm”.  Nu e primul primar pe care îl aud vorbind despre comuna sa, însă a fost primul pe care l-am auzit vorbind, doar la plural.

N-au fost puține investițiile pe care primarul Codreanu le-a adus în comuna sa, poate nu întâmplător, există și o glumă care spune că municipiul Câmpulung Moldovenesc, se află la periferia comunei Pojorâta.

De ce este anchetat, astăzi, președintele GAL-ului „Bucovina de munte”?  Că a dat niște cobze de pește, ca activitatea GAL, să nu fie suspendată? Nu era mai simplu să fie dezinteresat, Codreanu? Nu era mai bine să nu-i pese dacă celelalte comune care fac parte din acest GAL, vor rămâne fără o sursă de finanțare? Nu era mai simplu să nu se implice sufletește în acestă activitate?

Încă o întrebare și închei: DNA știe cum funcționează lucrurile în România? Știu cei de la DNA, de cât timp este nevoie, pentru a primi toate semnăturile necesare unui proiect pentru a deveni eligibil? Știe DNA,  de câte nopți nedormite e nevoie, pentru a le petrece pe drumuri, până ajungi la Iași, București? Dacă un primar din comuna Coșna, se trezește la ora 3 noaptea pentru a ajunge la Iași și a depune proiecte, e clar că nici Codreanu n-a dormit mai mult de ora 4 și a plecat la drum. Culmea, nu cu un proiect în mapă, ci cu zeci de proiecte, pentru ca celelalte comune, care fac parte din GAL, să construiască o școală, un drum de acces sau un cămin cultural.

Să presupunem că președintele GAL-ului, a mers cu o icoană sau o cobză de pește, la instituția respectivă. De ce a făcut-o? Pentru că avea de ales: pierd un proiect de sute de mii euro sau dau o cobză de pește.

În încheiere, vă propun să vă dați cu părerea în legătură cu următoarele fraze: „Afinată, păstrăvi, pentru a finaliza niște proiecte europene”, „urmărit penal de DNA pentru că a luat mită  600.000 de euro, în biserică”.

Penibil, domnilor, extrem de penibil! Unul nu doarme nopțile că nu știe cum să ajute și mai mult comunitatea, iar celălalt ia mită pentru el, atâția bani. Cuvântul „normalitate”, nu cred că-și mai are rostul în dicționarul limbii române.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.