Într-un interviu pentru PS News, sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, susține că amenințările Moscovei în cazul diplomatului rus declarat persona non grata pe teritoriul României reprezintă o rutină diplomatică prin care Rusia va expulza, la rândul ei, un oficial român.

„Jocul acesta cu diplomații expulzați are un aer de carnaval. Trebuie citit undeva departe de realitatea aceasta foarte concretă pentru că realitatea n-o s-o știm niciodată. Noi nu știm de ce a fost expulzat un diplomat cu adevărat, care sunt rațiunile, și nu este nimeni obligat să ni le dea. Autoritățile statului nu sunt obligate să notifice populația despre rațiunile care stau la baza expulzării. 

Este o chestiune tehnică despre care noi putem specula foarte multe, dar nu vom ști niciodată datele concrete ale dosarului. De foarte multe ori, această expulzare de diplomați este vârful aisbergului, iar noi în acest moment trebuie să citim aceste expulzări ca un vârf al aisbergului care stă la suprafața oceanului, dar cu 9 zecimi din aisberg scufundat sub apa. Acolo e miezul problemei: ce este de fapt partea care nu se vede.

În ceea ce privește partea care se vede, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze cu adevărat este o lipsă de solidaritate europeană sau chiar euro-atlantică citită prin aceste expulzări în relație cu Federația Rusă. La un moment dat se vorbea de o solidaritate a statelor euro-atlantice cu Cehia și deci expulzările din siajul acelui eveniment, dar ulterior anumite state au retractat, au spus că nu este nevoie de asta. Oricum, unele state din Occident, cum ar fi Germania sau Suedia, au expulzat diplomați ruși ca urmare a unei expulzări anterioare a diplomaților germani și suedezi din Federația Rusă.

Practic, fiecare stat european și-a văzut de propria agendă în multe cazuri în relație cu expulzarea diplomaților ruși. Foarte multe state occidentale nu au avut reacții evidente sau contondente nici după episodul ceh și, în general, reacții care să ridice steagul unei solidarități europene împotriva Federației Ruse.

A doua chestiune, cea care ar putea să ne îngrijoreze, și aici este vorba despre acele nouă zecimi care nu se văd și plutesc sub apă, este de fapt apariția în discuția publică a așa-numitei chestiuni ruse. Occidentul stă față în față cu Rusia într-o nouă formă și trebuie să tranșeze această relație sau să îi găsească un echilibru stabil”, spune Dungaciu.

Despre amenințările Moscovei la adresa României cu expulzarea unui oficial MAE român, sociologul susține că aceasta este o practică diplomatică care se întâmplă mereu.

„Astea sunt dansuri de societate. Evident că partea rusă va face ceea ce face orice diplomație în asemenea situații: selectează și ea un diplomat român și îl trimite acasă. Că retalierea va fi cu un diplomat sau doi diplomați, asta depinde de partea rusă. Partea rusă nu este obligată să notifice sau să explice de ce a făcut asta, așa cum nici partea română nu e obligată să explice sau să justifice acest gest. Prin urmare, acesta este un ritual diplomatic care se întâmplă și nu doar în relația cu România, ci se va întâmpla și în relație cu alte state care au mai expulzat diplomați, deci asta este partea de banalitate tehnică.

Nu se va întâmpla nicio mare explozie sau niciun mare spectacol din acest punct de vedere. Suntem în rutina diplomatică în acest moment și în general, ca practică diplomatică este 1-1, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, deci practic ne putem aștepta ca un diplomat român care deja știe să se întoarcă la București”, conchide Dan Dungaciu.

Moscova amenință cu măsuri similare în cazul expulzării unui oficial rus de la ambasada Rusiei în România. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat că ambasadorul României la Moscova cunoaște „procedura măsurilor echivalente”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat luni, pentru agenția TASS, că ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, cunoaște bine procedura măsurilor reciproce. Declarația vine ca un comentariu la expulzarea adjunctului atașatului militar din cadrul ambasadei ruse la București.

 

 

Sursa: PS NEWS

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.