În ultimele 24 de ore, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la alte două furturi, în ambele cazuri neglijenţa şi superficialitatea proprietarilor înlesnind activitatea infracţională a hoţilor.
În cursul zilei de duminică, 10 august, o femeie de 69 ani, din comuna Iacobeni, a sesizat poliția despre faptul că în perioada 09 – 10 august, persoane necunoscute au pătruns în locuința sa, de unde i-au sustras o sumă de bani. Din cercetări, polițiștii au stabilit faptul că profitând de neglijența proprietarei, care a lăsat ușa deschisă, persoane necunoscute au pătruns în locuință și i-au sustras suma de 3.500 lei.
Tot la data de 10 august, la ora 14.00, poliţiştii Postului de Poliție Moldova Suliţa au fost sesizați de o localnică de 39 ani, despre faptul că persoane necunoscute i-au sustras mai multe bijuterii din locuință. Din cercetări, polițiștii au stabilit faptul că în data de 09 august, în intervalul orar 19.30-21.30, victima a plecat de acasă împreună cu membrii familiei la treburile gospodăreşti, la circa 150 metri de casă, lăsând uşile şi geamurile larg deschise pentru aerisire, iar la întoarcere a constatat faptul că dintr-o cameră a locuinţei, persoane necunoscute i-au sustras mai multe bijuterii din aur, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 10 mii lei.
Cercetările continuă în ambele cauze, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciilor.
Aproape 20% dintre furturile din locuinţă se datorează uşilor neasigurate, ferestrelor lăsate deschise, cheilor lăsate sub preş sau în alte locaţii improprii. Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au intensificat activităţile preventive, fiind desfăşurate acţiuni de informare în cadrul campaniei „Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi”. Peste 500 de materiale preventive au fost distribuite în perioada 07 – 09 august în zona Ciocăneşti, Pojorâta, Vama şi Păltinoasa, fiind purtate discuţii cu cetăţenii, în vederea adoptării unui comportament antivictimal, în special cu privire la furturile din anexele gospodăreşti din mediul rural.
Totodată, poliţiştii recomandă încă o dată cetăţenilor să dispună măsuri minime de protecţie a bunurilor, astfel încât să nu cadă victime ale hoţilor. Se recomandă asigurarea cu sisteme de închidere şi alarmare a locuinţelor. Nu lăsaţi la plecarea din locuinţă uşile sau ferestrele deschise şi asiguraţi-le cu sistemele de inchidere. Nu depozitaţi cheile de la uşi sub preşuri, în hainele lăsate în cuierul exterior, în ghivecele de flori sau în alte asemenea locaţii improprii. În cazul în care este vorba despre case în construcţie care se află într-o zonă izolată, asiguraţi-vă că o persoană de încredere poate să treacă zilnic pe la respectiva locaţie şi să o supravegheze. Asiguraţi iluminarea şi îngrădirea perimetrului. Nu depozitaţi bunuri în casele aflate în construcţie (mobilier, electronice, electrocasnice, etc.).
Lasa un raspuns