USR Suceava condamnă votul din Parlament privind reducerea sancțiunilor pentru tăierile ilegale de lemn, cu atât mai mult cu cât acestea au căpătat o amploare inimaginabilă și necontrolabilă.

Suceava, județul cu cea mai mare suprafață împădurită din România, va avea cu siguranță și cel mai mult de suferit din cauza unui vot iresponsabil a parlamentarilor coaliției de guvernare, care au redus substanțial sancțiunile pentru ilegalități în exploatarea pădurilor”, transmite un comunicat al USR Suceava.

USR Suceava susține că O.U.G. 51/2016 a Guvernului Cioloș stabilea amenzi prohibitive pentru tăierile ilegale de păduri și, alături de Inspectorul Pădurii, a condus la o scădere considerabilă a infracțiunilor din domeniul forestier.

În ciuda acestor evidențe, parlamentarii majorității PSD-ALDE-UDMR, cu indiferența opoziției PNL și PMP, au votat în plen desființarea acestor măsuri, inclusiv reducerea cu până la 10 ori a amenzilor pentru tăierile ilegale de material lemnos. Guvernul Cioloș a mers, în dispozițiile ordonanței, până la confiscarea lemnului și a mașinilor, dar și la sancționarea personalului silvic, cel care de multe ori a fost complice la jaful din păduri. Chiar dacă USR a avertizat încă din luna februarie asupra efectelor reîntoarcerii la amenzile prea permisive de dinainte, în ședința de plen din 16 mai, partidele tradiționale au făcut front comun pentru micșorarea amenzilor și îngreunarea confiscării camioanelor care transportă material lemnos furat. Doar parlamentarii USR s-au opus în bloc la reducerea sau eliminarea de facto a prevederilor O.U.G. 51”, mai trasmite comunicatul.

Potrivit celor de la USR Suceava, de acum, nu vor mai fi amendați cei care depășesc cu până la 3% cantitatea de lemn aprobată pentru tăiere, ci doar avertizați.

Parlamentarii au redus inclusiv amenda minimă de la 20.000 de lei, la 2.000 de lei (!). Mass-media estimează că la nivelul micșorat de parlamentari, sancțiunile pot fi acoperite din vânzarea doar a unui singur camion cu lemne furate. Parlamentarii au găsit scuze incredibile pentru tăierile ilegale, atât timp cât hoții vor putea masca operațiunile sub denumirea de «produse accidentale»

Legea se află la președintele Iohannis pentru promulgare.

 

Comentarii Facebook