La propunerea Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management, Senatul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a acordat titlul de „Doctor Honoris Causa” profesorului Jozef Vander Sloten de la Departamentul de Inginerie Mecanică, Katholieke Universiteit Leuven (KUL), Belgia.

Ceremonia a fost deschisă de către Preşedintele Senatului Universităţii ,,Ştefan cel Mare” din Suceava, conf. univ. dr. Liviu Popescu, care a prezentat decizia de conferire a titlului, motivată de cercetările  profesorului Sloten în domeniul biomecanicii şi aplicaţiilor în inginerie biomedicală, biomateriale, chirurgie asistată de calculator şi pentru ilustrele sale merite în dezvoltarea colaborării cu cercetătorii şi profesorii de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

image003

Comisia de analiză i-a avut în componenţă pe prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, Rector al Universității  „Ştefan cel Mare” din Suceava, prof.univ.dr.ing. Carol Schnakovszky, Rector al Universității „Vasile Alecsandri“ din Bacău, prof.univ.dr.ing. Marie-Christine Ho Ba Tho, Director al Departamentului de Biomecanică şi Bioinginerie, Sorbonne Universités, Université de Technologie de Compiègne (U.T.C), Franţa, prof.univ.dr.ing. Cristian Doicin, Decan la Facultatea Ingineria şi Managementul Sistemelor Tehnologice Universitatea Politehnica Bucureşti, prof.univ.dr.ing. Silviu Dan Mândru, Decan al Facultății de Mecanică, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca , prof.univ.dr.ing. Dumitru Olaru, Director departament IMMR, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”din Iaşi, prof.univ.dr.ing. Romeo Ionescu, Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Din Laudatio a reieşit că prodecanul Jozef  Vander Sloten este profesor la KU Leuven, şef al diviziei de Biomecanică din cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică, preşedinte al polului de cercetare ştiinţifică Leuven Medical Technology Centre (L-MTC) şi director al programului de studiu de masterat Inginerie Biomedicală de la KU Leuven. Acesta face parte din conducerea societăţii Alianţa Europeană pentru Inginerie în Medicină şi Biologie, iar în 1997 a fost ales secretar general al asociaţiei World Academy for Biomedical Technologies (UNESCO-UATI). Profesoruol Sloten îşi desfăşoară activitatea într-o universitate de mare prestigiu internaţional, una dintre cele mai vechi din Europa, fondată în anul 1425, şi plasată în ultimii ani în top 100 universităţi din lume (conform clasamentului ARWU/Shanghai Ranking din 2016). Membră a Ligii European Research Universities, K.U.Leuven are o ofertă educaţională care atrage în fiecare an studenţi din peste 120 de ţări.

image001

Decanul Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică si Management, profesorul universitar dr. ing. Ilie Muscă, a înmânat diploma de ,,Doctor Honoris Causa”. Ulterior, profesorul Jos Vander Sloten a ţinut o prelegere interesantă, Lectio magistralis, având ca subiect ultimele sale cercetări în domeniul bioingineriei şi chirurgiei asistate de robot şi calculator.

La acest eveniment deosebit au fost prezenţi membri ai Senatului Universităţii ,,Ştefan cel Mare’’din Suceava, profesori de la Universitatea Politehnicp din Bucureşti şi Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi, cadre didactice şi studenţi de la Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management şi alţi invitaţi de onoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.