Coordonatorul proiectului este Camera de Comerț din Milano, Italia (FORMAPER), iar consorțiul este format din 11 parteneri din 9 state europene: Belgia, Spania, Polonia, Italia, Grecia, Cipru, Marea Britanie, România și Olanda.

„Erasmus pentru tinerii antreprenori” ajută antreprenorii europeni aspiranți să își dezvolte abilitățile necesare pentru a demara și/sau conduce cu succes o mică afacere în Europa. Antreprenorii noi (New Entrepreneur – NE) se întâlnesc și schimbă cunoștințe și idei de afaceri cu un antreprenor cu experiență (Host Entrepreneur – HE) cu care efectuează un stagiu și colaborează pe o perioadă cuprinsă între 1 și 6 luni. Schimbul este finanțat parțial de Comisia Europeană.

USV a devenit astfel Punct local de contact (Intermediary Organisation – IO) în Romania. Echipa proiectului este formată din lector universitar doctor Ana-Maria Cozgarea (Manager proiect), conferențiar universitar doctor Carmen Chasovschi, conferențiar universitar doctor Carmen Boghean și profesor universitar doctor Constantin Filote. Proiectul se va derula pe o perioadă de 24 de luni și se adresează tuturor antreprenorilor din România dar, în egală măsură, și antreprenorilor din Republica Moldova.

USV BYEAntreprenorul nou (NE) beneficiază de formare la locul de muncă într-o întreprindere mică sau mijlocie în unul din statele UE. Această experiență va facilita demararea cu succes a afacerii proprii sau va consolida noua întreprindere.

Antreprenorul gazdă (HE) beneficiază de idei inovative și utile companiei proprii din partea unui antreprenor nou. Acesta poate avea abilități sau cunoștințe de specialitate într-un domeniu pe care antreprenorul gazdă nu le stăpânește suficient. Majoritatea antreprenorilor gazdă au fost atât de mulțumiți de această experiență, încât au decis să găzduiască alți antreprenori noi ulterior.

Este o colaborare reciproc avantajoasă care oferă perspective asupra altor piețe sau parteneri de afaceri europeni, precum și modalități diferite de a face afaceri. Pe termen mediu, se beneficiază de oportunități importante de networking (socializare/colaborare) și, pe termen lung, se poate decide continuarea colaborării, eventual ca parteneri de afaceri (de exemplu, întreprinderi de tip „joint venture”, activități de subcontractare, relații contractant-furnizor etc.).

„Erasmus pentru tinerii antreprenori” este finanțat de Comisia Europeană fiind derulat în țările membre ale UE, cu ajutorul punctelor locale de contact, care au competențe în acordarea de sprijin pentru afaceri. Activitățile acestora sunt coordonate la nivel european de către Oficiul de sprijin al programului. De la demararea programului (2009) până anul trecut, au fost înregistrate 12.353 de înscrieri (61% antreprenori noi), 9.317 de antreprenori au fost acceptați și 3.257 au beneficiat de relații de schimb. România se află pe locul al treilea în ceea ce privește numărul de antreprenori noi, după Italia și Spania.

Promovarea programului și procesul de recrutare a celor două categorii de antreprenori care vor beneficia de schimburi de experiență și colaborări în țările membre ale Uniunii Europene au început deja și vor continua până la sfârșitul proiectului. Pentru înscrierea și procesarea candidaturilor programul utilizează o platforma electronică, IT Management Tool, care reprezintă, în același timp, spațiul oficial de întâlnire și contact între entitățile implicate.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.