Managerul Spitalului Județean Suceava, medicul Alexandru Calancea, își dorește ca în județul nostru să existe un sistem medical sustenabil, care să răspundă prompt nevoilor pacienților și care să scurteze considerabil timpii de așteptare din Unitatea de Primiri Urgențe.
Tânărul medic cardiolog pune „la bătaie” experiența pe care a acumulat-o de când a preluat conducerea celei mai importante unități medicale din județul Suceava și, împreună cu ceilalți factori decidenți, vrea să pună pe picioare o colaborare solidă și un plan bine pus la punct în vederea optimizării serviciilor medicale în județul Suceava.
Alexandru Calancea a subliniat că investițiile în spitalele din teritoriu ar trebui să fie făcute în funcție de specificul zonei în care se află și, de asemenea, să fie înființate și linii de gardă pe acele secții, astfel încât, un schior de la Vatra Dornei, Gura Humorului, sau Câmpulung Moldovenesc să nu mai fie nevoit să ajungă până la Suceava dacă a suferit o luxație la picior, ci să fie tratat de medicul de gardă de la una din cele trei unități spitalicești din zona de munte.
În acest sistem sustenabil ar trebui incluși și medicii de familie, care ar trebui să colaboreze cu specialiștii, astfel încât pacienții care nu reprezintă într-adevăr o urgență să nu fie trimiși cu Ambulanța la spital, ci să fie tratați de aceștia. Astfel, nici Ambulanța nu mai este pusă pe drumuri degeaba, nici UPU nu se aglomerează, iar pacientul nu pierde o zi degeaba pe drum.
Pentru ca acest proiect să poată fi implementat, Direcția de Sănătate Publică Suceava, adică extensia Ministerului Sănătății în teritoriu, ar trebui să facă toate demersurile necesare astfel încât să se creeze cadrul legal pentru o astfel de sistematizare a sistemului medical din județul Suceava.
„Am discutat despre acest sistem medical județean cu secretari de stat, cu un ministru al Sănătății, chiar și într-o întâlnire cu premierul, iar tuturor li s-a părut că această idee este una bună, însă de implementarea ei trebuie să se ocupe cei din teritoriu, adică noi și DSP-ul. Îmi doresc foarte mult ca acest sistem medical integrat să funcționeze în județul nostru, iar mai apoi, după acest model, și în țară. Ar fi un mare plus pentru toată lumea”, a declarat managerul Spitalului Județean Suceava, dr. Alexandru Calancea.
Dacă medicii ar fi remunerați conform performanțelor și-ar da interesul să facă performanță
Ipotetic, dacă medicii ar fi remunerați conform performanțelor, iar un doctor din cadrul unui spital orășenesc sau municipal care, într-o bună parte din activitatea zilnică, scrie trimiteri pentru ca pacienții să fie trimiși la Spitalul Județean ar primi salariul pe merit, iar medicul de la unitatea spitalicească județeană care tratează, pe lângă pacienții săi și pe cei trimiși de doctorii de la spitalele orășenești sau municipale, ar fi remunerați cu salarii mai mari, lucru pe care l-ar merita, atunci, probabil, și medicii din unitățile spitalicești mai mici și-ar da interesul să facă performanță. Până acolo mai este cale lungă și chiar imposibilă, însă managerii de spitale și medicii ar trebui să facă front comun pentru optimizarea serviciilor medicale din județul nostru.
Un alt aspect care ar putea fi luat în calcul este cel privind autorizarea unor unități medicale, deși nu au linii de gardă și nici posibilitatea de a efectua analize sau radiografii după o anumită oră. În aceste cazuri ar trebui luate o serie de măsuri imediate, iar acele unități sanitare ar trebui transformate în extensii ale Spitalului Județean Suceava, astfel încât să se poată detașa medici, iar aceste servicii să devină funcționale.
Până în momentul în care vor fi create toate pârghiile legale pentru ca reprezentantul desemnat al acestui sistem medical integrat, respectiv managerul celei mai mari unități medicale, va putea coordona activitatea, respectiv va putea detașa medici în punctele cheie în care este nevoie de ei, va putea îndruma investițiile spre o anumită secție din spitalul respectiv și va putea stabili un traseu clar al pacientului, dr. Alexandru Calancea lucrează „pe bază de omenie” cu ceilalți manageri ai unităților spitalicești din județ, dovedind clar că o bună coordonare duce la creșterea calității actului medical și la scurtarea timpilor de așteptare.
„Voi merge până în pânzele albe pentru ca acest sistem medical integrat să devină functional. Sub coordonarea Direcției de Sănătate Publică Suceava putem operaționaliza acest sistem medical care în acest moment este la nivel de idee”, a conchis managerul Spitalului Județean Suceava, medicul Alexandru Calancea.
Lasa un raspuns