Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a anunțat prin dr. Dan Corneanu, directorul executiv în cadrul DSVSA Suceava că în perioada 25 ianuarie-2 februarie, experţii europeni vor controla metodele de prevenire privind combaterea introducerii în ţară a virusului pestei porcine africane.

Conform dr. Corneanu, vizita pune accent inclusiv pe măsurile de biosecuritate la frontieră şi în interior, pe funcţionarea consiliilor locale pentru combaterea bolii, cooperarea între autorităţile implicate, cât şi coordonarea cu ţările vecine. Pe fondul evoluţiei îngrijorătoare a maladiei în Ucraina, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a instituit gradul ridicat de alertă.

„Din luna mai 2016, s-au asigurat permanenţă în punctele de trece a frontierei, 24 de ore din 24, controlul fizic al bagajelor şi interzicerea introducerii în ţară a produselor de origine animală, care ar putea fi purtătoare ale virusului pestei porcine africane”, a subliniat şeful DSVSA Suceava.

Valabilitatea măsurilor expiră la finele lui ianuarie 2017, însă, potrivit ANSVSA, acestea vor fi prelungite.

Verificările vor fi făcute în  judeţele de graniţă cu Republica Moldova şi Ucraina, în care evoluează focare ale acestei boli, respectiv în Suceava, Satu Mare, Maramureş, Botoşani, Vaslui, Iaşi, Galaţi şi Tulcea.

Pesta porcină africană se remarcă prin procentajele foarte ridicate de morbiditate şi mortalitate la suine, iar pierderile economice în urma evoluţiei acesteia sunt deosebit de mari. Pentru prevenirea şi combaterea maladiei nu există vaccin, singura măsură fiind cea de evitare a contactului dintre animalele bolnave şi cele sănătoase. Boala nu se transmite de la animale la om.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.