În cadrul audierilor din Parlament, Valentin Popa, validat în funcția de ministru al Educației, a fost întrebat de cei din comisia de specialitate despre greșelile gramaticale pe care le-a făcut, făcându-se referire la un colaj care circulă pe internet cu mai multe greșeli ale acestuia.
„Am făcut cu siguranță și dezacorduri, am avut probabil și bâlbe și cuvinte stâlcite și greșeli gramaticale, în general datorate, evident, emoției – lucru care întotdeauna se vede când vorbesc în public și uneori dorinței de a argumenta cu pasiune. Nu neg că am făcut în trecut astfel de greșeli și într-adevăr nu sunt onorante nici pentru un rector, cu atât mai puțin pentru un ministru al Educației naționale. Dar să ne uităm totuși, cine nu mai greșește. Oare mai găsim vreo personalitate publică astăzi la care să analizăm discursurile publice din ultimii trei ani și să nu găsim niciodată sau să nu găsim niciun dezacord? Am văzut și câteva intervenții care mă criticau și erau pline de dezacorduri. Afirm cu tărie, în calitate de ministru al Educației trebuie să am un limbaj perfect. Mă voi strădui să-l am”, a declarat Valentin Popa.
Fostul rector al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a vorbit și despre ușurința cu care se pot modifica sunetele digitale, dar a precizat că recunoaște veridicitatea colajului.
„Vă reamintesc că sunt inginer electronist și vă pot afirma că astăzi lucrăm cu sunet digital. Adică cu o înșiruire de biți de 0 și 1. Modificarea de către un specialist a unui sunet este un mizilic. Este extrem de ușor ca în această înșiruire de biți să mai introduce litere, cuvinte sau sunete. Nu vreau sub nicio formă să spun că acel colaj a fost cumva falsificat. Nu am niciun motiv și nicio dovadă să spun acest lucru, mai ales că am recunoscut că într-adevăr s-a întâmplat să fac dezacorduri și greșeli de exprimare. Dar am vrut să menționez că acest lucru este posibil. Nu cred că există cineva în România care să dorească să îmi facă un rău deosebit făcând așa ceva sau cineva care să plătească așa ceva”, a adăugat Valentin Popa.
În altă ordine de idei, acesta a remarcat și faptul că a fost foarte foarte batjocorit pentru că a folosit cuvântul „pamblică”.
„Este foarte posibil ca cea mai mare parte a bucureștenilor să nu cunoască faptul că mai mult de 50% din comunitățile din Moldova folosesc cuvântul «pamblică». Am folosit cuvântul «pamblică» întotdeauna în viața mea. Este un cuvânt din dicționar, este un regionalism. Toată viața mea am locuit în Suceava, iar școala am făcut-o în Iași, astfel că întotdeauna am vorbit așa și sunt mândru că sunt bucovinean și voi folosi în continuare regionalismele pe care le-am folosit toată viața, chiar dacă aici în București, de multe ori, am fost privit cu zâmbete atunci când am avut un accent diferit sau când am folosit aceste regionalisme”, a mai declarat Valentin Popa.
Lasa un raspuns