Anul 2019 a fost proclamat de către Patriarhia Română „An omagial al satului românesc” (al preoților, învățătorilor și al primarilor gospodari) și „An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.

Cu acest prilej, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, parohia Straja II, împreună cu preotul paroh Constantin Oprea, organizează în data de 20 mai un simpozion intitulat „Satul românesc – tindă a Raiului” dedicat anului omagial 2019.

„La acest eveniment cultural avem bucuria de a vă invita să participați pentru a ne împărtăși cu toții din bogăția culturală a istoriei neamului românesc. De asemenea, pentru a descoperi importanța satului în păstrarea credinței și a tradițiilor, care au fost întotdeauna prezente în viața românilor, dar și pentru a zugrăvi chipurile vrednicilor de pomenire Patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, dar și a traducătorilor de cărți bisericești”, se arată în invitația transmisă de organizatori.

Întrucât zona Bucovinei, cu toate așezările ei, a fost, este și va fi un izvor de tradiții sfinte ale neamului nostru, se dorește, ca pe această cale să fie pus în lumină, rolul major pe care satul românesc l-a avut în promovarea valorilor creștinești, tradiționale și sfinte ale acestui popor binecuvântat de Dumnezeu. Evenimentul va scoate la lumină multe din bogățiile neștiute  sau uitate ale satului românesc și, cu siguranță, va fi și un impuls pentru tinerele generații de a păstra credința, tradițiile și valorile morale ale neamului românesc.

În cadrul evenimentului vor conferenția profesori, profesori universitari, preoți, scriitori, dar și oameni de cultură. Discursurile prezentate vor fi publicate într-un volum dedicat anului 2019.

Potrivit programului, în dimineața zilei de 20 mai, începând cu ora 9:00 va avea loc Sfânta Liturghie, urmată de o rugăciune de binecuvântare, iar de la ora 11:30, participanții sunt invitați să servească o gustare. De la ora 12:00, organizatorii își vor prezenta lucrările, iar de la ora 16:00, cei prezenți, vor putea trage concluziile în urma simpozionului.

Potrivit organizatorilor, simpozionul este legat de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, întrucât în ziua de 21 mai se sărbătorește și hramul bisericii Straja II.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.