În timp ce vama de la Siret este sufocată de refugiații care fug de războiul din Ucraina, un punct de trecere a frontierei, din județul Botoșani, mai apropiat de zonele de conflict și pentru care statul român a plătit 3,5 milioane de euro, stă închis de zece ani, scrie ziarul Adevărul.

De aproape o săptămână, punctul vamal de la Siret este efectiv sufocat de refugiații ucraineni. Cozile de mașini se întind pe zeci de kilometri, iar mii de oameni care fug de război stau chiar și două-trei zile în frig să treacă vama. Alte mii de ucraineni tranzitează Republica Moldova și intră prin punctele vamale de la Rădăuți Prut și Stânca. 

În tot acest timp, Racovăț, singurul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, din județul Botoșani, zace închis de zece ani. Iar motivele sunt halucinante: autoritățile din România nu au reușit din 2018 și până acum să se înțeleagă cu omologii ucraineni la nivel diplomatic în privința deschiderii vămii. 

Vama de la Racovăț a fost închisă în 2010 fiindcă nu respecta normele Schengen de securitate cu statele extra-comunitare. Partea românească a vămii a fost reabilitată cu 3,5 milioane de euro, iar lucrările au fost finalizate în anul 2015. Ucrainenii, conform înțelegerii, ar fi trebuit să facă și ei lucrări de modernizare, însă acestea nu au fost finalizate nici până acum.

Punctul vamal este cu 50 de kilometri mai aproape de zonele fierbinți, de unde au fugit mulți refugiați din Ucraina.

„Ar fi un mare avantaj deschiderea vămii fiindcă ar mai decongestiona situația de la Siret. S-ar împărți acest val de refugiați”, spune prefectul Sorin Cornilă.   

La rândul său, primarul din Pomârla, comuna în care se află vama, spune că deschiderea de urgență, în condițiile războiului, pentru refugiați, este vitală.

„Ar reduce aglomerația de la Vama Siret cu 30%, mai ales în condițiile de acum, cu ninsoare, cu frig”, declară primarul Dumitru Chelaru. 

Prefectul din Botoșani a solicitat deja deschiderea de urgență a vămii de la Racovăț, mai ales că ucrainenii ajunseseră cu lucrările la 90%.

„Am informat MAI, care la rândul lor au trimis solicitarea să fie discutată în cadrul MAE. Este o chestiune de negociere cu autoritățile ucrainene”, mai spune prefectul de Botoșani, potrivit știri.botoșani.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.