În aceste zile, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava sărbătorește cu fast 50 de ani de activitate. La aceste manifestări, Asociația de artă Nicolae Tonitza a contribuit, inspirat considerăm noi, cu găzduirea unei expoziții de pictură a două masterande de la Universitatea George Enescu din Iași.

Preludiu este un proiect curajos, care are darul de a reliefa calitățile lucrărilor celor două autoare prin contrastele existente, normal, între două viziuni artistice. Lăsând criticilor de specialitate exprimarea aprecierii calității concepției și execuției fiecărui tablou, noi ne vom mărgini să spunem că meritul acestui proiect îi aparține doamnei Ana-Maria Ovadiuc, care a știut să vadă prezenta expoziție, din expozițiile separate ale celor două artiste. Curajul artistelor de a urma această cale, fiind prima dată când expun împreună și prima dată când expun în afara Iașului, este un alt temei pentru care titlul expoziției este inspirat, deoarece este cert că de acum vor expune mai mult și mai des, poate chiar menținând formula de acum.

În deschiderea vernisajului, conf. univ. dr. Sabina Fânaru a vorbit despre fiecare artistă separat, accentuând diferențele dintre ele, lucru probabil necesar pentru reliefarea actului artistic. Daţi-mi voie să vă prezint expoziția la care vă îndemn să mergeți, unitar, din punctul de vedere al altui vizitator. La intrarea în spațiul expozițional (holul de la etajul 1 al corpului A), ochiul este agresat de culoare, de informația conținută de amestecul aparent haotic de forme şi idei, dar este de-ajuns să te apropii de una din lucrări, oricare, și prima impresie dispare lăsând loc uimirii, aprecierii și bucuriei de a descoperi frumosul, detaliul și ideea din spatele culorilor sau manierei de execuție.

Cu siguranță că Raluca Daniliuc și Andreea Macovei sunt două artiste separate, fiecare cu calități și personalitate ce urmează a se manifesta plenar în viitor, dar Preludiu este un proiect comun și expoziția în sine se cere judecată separat, pentru a putea descoperi convergențele ce o fac să existe. Eu, care sigur nu sunt expert în pictură, am reușit să descopăr câteva lucruri comune în arta celor două fete, pe care vă invit să le descoperiți și dumneavoastră, petrecând o jumătate de oră la USV. Primul element, cel definitoriu, este prospețimea, entuziasmul artistelor, cu care tind să străpungă bariere sau să testeze limite, să deschidă porți către imaginație, prin care privitorul este invitat să viseze propriul vis, în continuarea celui prezentat. Expoziția miroase a verde şi ozon, a curat, ducând atenția vizitatorului dincolo de realitatea imediată, spre orizonturi nebănuite.

Andreea şi Raluca şi-au atârnat sufletele pe pereți, pentru ca noi, vizitatorii, să putem fi tineri și visători măcar în timpul alocat plimbării printre exponate. Fiind profesioniste, în mod normal speră să și vândă din tablourile prezentate şi sunt sigur că aceia dintre dumneavoastră care o vor face acum, se vor felicita în viitor.

Raluca Daneliuc si Andreea Macovei Raluca Daneliuc si Andreea Macovei Raluca Daneliuc si Andreea Macovei Raluca Daneliuc si Andreea Macovei Raluca Daneliuc si Andreea Macovei Raluca Daneliuc si Andreea Macovei

08.10.2013
Cristian Tonolla

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.