Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Suceava, organizează joi, 7 august, de la ora 17.00, la City Gallery din incinta Shopping City Suceava, vernisajul expoziţiei „Clasic și modern – tehnici ale tapiseriei parietale”.

Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Suceava, al Asociației Artă și Umanitate, al Shopping City Suceava și al artistelor care expun.

În cadrul expoziției vor fi expuse tapiserii, tehnica haute – lisse, ale tapisierelor Lena Cerepenicova, Gabriela Cristu, Claudia Viorica Mușat, Gabriela Drăghici și Cela Neamțu din Filiala Uniunii Artiștilor Plastici București și Marcela Larionescu, Eugenia Goraș și Lucia Pușcașu din Filiala U.A.P. Suceava.

Lena Cerepenicova propune tapiserii în tehnica haute lisse cu urzeală din bumbac și băteală din lână. Peste țesătura dreaptă introduce reliefuri, sfori, spații goale care dau o mare expresivitate compoziției. Gabriela Drăghici compune lucrări pe care le transpune în tehnica haute lisse, din bumbac, lână și mătase, aplecându-se către detaliul formelor și culorilor. Gabriela Cristu creează tapiserii din bumbac și lână, țesătura este dreaptă și este preocupată de necunoscut, metamorfoze, simboluri fantastice și raporturile dintre benefic și malefic. Claudia Viorica Mușat propune lucrări realizate din mătase, lână, fir de aur și gogoși de mătase.

Cela Neamțu folosește simetria pentru a obține echilibrul compozițional. Arcade, coloane, ferestre, crânguri și păsări, acesta este registrul de forme uzitat de artistă. Spațialitatea este caracteristica tapiseriilor sale, pe care o obține prin gradații și progresii de închisuri și deschisuri. Este preocupată mereu de contrastul între lumină și întuneric și dintre bine și rău.

Eugenia Goraș preia elemente din natură și obtine compoziții în tehnica haute lisse, din lână și bumbac, sugestive, armonizate tonal și cromatic. Stilizează structuri naturale pentru a crea noi forme pline de semnificație. Marcela Larionescu creează tapiserii  din bumbac și lână, în care combină tesătura dreaptă cu reliefuri, spații în tesătură, scoici, textură obtinută cu croșeta. Și prin tehnică și prin gamele cromatice, sugerează marine și infinituri. Lucia Puşcaşu creează tapiserii cu tesătură dreaptă, fără reliefuri, fiind preocupată mai mult de structurile compoziţionale și semnificația lor. De asemenea, ea combină pata decorativă cu suprafețe mari picturale şi foloseşte toate tipurile de contraste cromatice și teme diverse.

afis expozitie

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.