Adrian Bodea, administrator al Bioenergy și Thermonet, a anunțat că în această iarnă sucevenii branșați la sistemul centralizat vor plăti 450-470 de lei, fără TVA, pe gigacalorie.

Acesta a confirmat faptul că în acest moment fără majorarea prețului de 146 de lei la 196 Bioenergy este complet decapitalizată.

„În tot acest timp noi am fost obligați și am încercat să respectăm rugămintea municipalității de a păstra prețul de neschimbat în sursă, adică 116 lei pe gigacalorie, ceea ce a dus la o subvenționare în sursă de circa 130 de milioane de lei în acești patru ani de funcționare. Există o subvenționare pe care am făcut-o noi la Bioenergy și una pe care o face autoritatea locală prin acoperirea parțială a pierderilor de transport și distribuție care se face către Thermonet și care a fost redusă de la 64 de milioane de lei atunci când funcționa Termica, la circa 10 milioane de lei. Acest efort financiar a decapitalizat compania Bioenergy. Nu mai putem continua în a livra gigacaloria la 116 lei, iar soluția este aprobarea tarifului pe care l-am calculat conform legislației, după o formulă de calcul avizată și aprobată în Consiliul Local a municipiului Suceava și care ține cont de prețul combustibilului. Conform acestei formule, prețul crește la 196 de lei de la 146 de lei”, a declarat administratorul Adrian Bodea.


Conform administratorului Bioenergy și Thermonet, măsura se impune cât mai repede, deoarece nu se va putea intra în sezonul rece fără această majorare de preț. Potrivit administratorului Bodea, majorarea prețului se datorează faptului că în ultimii ani au fost evoluții ale prețului energiei, respectiv gazul natural a crescut de la 100 la 165 de lei/MWh, energia electrică de la 180 la 250 lei/MWh, biomasa a crescut de la 50 la 100 de euro/tona uscată, iar apa și canalizarea au crescut cu 60%.
El a explicat că producătorul de energie termică a trebuit să facă față unui ordin de ministru prin care lemnul de foc a fost scos din categoria de biomasă în condițiile în care centrala a fost realizată pentru a avea ca sursă principală lemnul de foc. Veniturile companiei din certificate verzi au scăzut la mai mult de jumătate.

Ilie Vasile,director Bioenergy, a precizat că avut discuții cu ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, dar acestea au rămas până în prezent fără ecou.

Ne lovim cu o situație gravă pe piața de biomasă, deoarece nu există suficientă biomasă și sunt preferate firmele care nu oferă un serviciu public ci cele care desfășoară activități comerciale de interes privat. Vreau să mai spun că nu am scos bani din această termoficare ci am băgat în efortul de a susține termoficarea pentru a da un viitor acestei centrale. Este o investiție de peste 90 de milioane de euro care a creat 200 de locuri de muncă și care este o bijuterie din punct de vedere tehnic ce a funcționat la 20-30% din capacitate. Centrala este capabilă să încălzească întreaga populație a orașului, dar problema este să ai combustibil și să primești bani corect la prețul de cost”, a spus Bodea.

Conform acestuia, în acest moment Primăria municipiului Suceava nu are nicio datorie față de societate, în timp ce asociațiile de proprietari au datorii de circa 1,3 milioane de lei.
Totodată Bodea a afirmat că a avut o discuție cu primarul Ion Lungu, iar acesta s-a angajat să propună în ședința de Consiliul Local ca creșterea de preț să fie preluată de municipalitate. Bodea a completat spunând că nu știe cât va fi preluat primărie și cât va plăti populația din această creștere.
În prezent prețul este 296 de lei, din care 116 lei prețul de producție, iar restul tariful de transport și distribuție.
Adrian Bodea a menționat că în sistemul de distribuție s-au făcut mici investiții, iar pe viitor se gândește instalarea unor panouri solare, deoarece vara, atunci când se livrează doar apă caldă în sistemul de termoficare, compania pierde 600.000 de euro pe lună.
În final Bodea a afirmat că fără respectiva majorare a prețului pentru gigacaloria furnizată sucevenilor branșați la sistemul centralizat centrala se va închide.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.