Șefa Secției Boli Infecțioase, medicul Monica Terteliu, a informat că Ambulatoriul de Specialitate pentru pacienții ce suferă de boli infecțioase cronice a fost redeschis cu prezență fizică. Astfel, medicul sucevean are vești bune și pentru pacienții care suferă de Hepatita C pot, care pot din nou să meargă la control, să-și facă analizele și să beneficieze de tratamentul specific care este gratuit.

Potrivit dr. Terteliu, gratuitatea tratamentului fără interferon se datorează faptului că Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a intrat în programul național de testare și tratament al hepatitei C fără interferon.

Trebuie subliniat că în urma intrării unității spitalicești în programul promovat de către Institutul Național de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, sucevenii peste 40 de ani pot să fie testați gratuit pentru depistarea hHepatitei C și, în cazul în care rezultatul va fi pozitiv, pacientul va beneficia de tratament gratuit fără interferon.

De altfel, șefa secției de Boli Infecțioase, medicul Monica Terteliu, a explicat, pe înțelesul tuturor, că Hepatita C este asimptomatică, nu provoacă simptome evidente sau supărătoare, însă afectează, cu timpul, funcțiile ficatului și degenerează în ciroze hepatice, cancer de ficat, insuficiență hepatică și poate duce chiar și la deces. Aceasta a subliniat că boala se manifestă prin oboseală, dureri musculare, iritabilitate, greață sau icter ușor.

Hepatita C este o boală care se transmite de la o persoana la alta prin contaminarea cu sângele infectat, fiind mai expuse riscului personalul medical, persoanele cu parteneri sexuali multipli sau cele care își fac tatuaje, piercing-uri sau tratamente cosmetice în locuri neamenajate corespunzător cu instrumentar nesterilizat.

Medicul Monica Terteliu a precizat că toate persoanele interesate, în special cele cu vârsta de peste 40 de ani, sunt așteptate să se prezinte la Ambulatoriul Secției de Boli Infecțioase al Spitalului Județean Suceava pentru testarea gratuită pentru depistarea  Hepatitei C, de luni până vineri între orele 8:00-15:00.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.