Planeta Marte, ora stelară 21,00, locația o televiziune locală, emisiunea „Exilați din Anonimat – cu Alex Covașă”, „găozar” – tânărul Covașă, servilul lui Băișanu, iar invitați din spațiul extraterestru – Marius Zmău și bătrânul supus al lui Băișanu, Ilie Niță

…Ori suntem pradă — o! gândire-amară!
De-a simţurilor noastre amăgire
Ce-aruncă-un văl frumos peste-o neştire,
Şi totuşi, Doamne, ce frumoasă seară!

O seară frumoasă compromisă de un invitat de marcă. Marca…Ilie Niță! O emisiune cu mulți de înghâ, ăăă, îîî  și care în afara faptului că dialogul a fost mai mult un monolog al moderatorului cu sine însuși, s-a dovedit a fi un fiasco total. Abordând un “gen literar” inventat doar pentru Ilie Niță, care la orice întrebare parcă avea un răspuns bine calculat … direct de la București, am simțit în permanență în platou umbra lui Mircea la Cozia, pardon, umbra lui Ștefan (Băișanu) în Cetatea Sucevei.

…Cine oar’ poate să fie omul care te-a-ngrozit?
Este el, cum îl arată sabia lui şi armura,
Cavaler de ai credintei, sau al Tibrului stăpân,
Traian, cinste a Romei ce se luptă cu natura,
Uriaș e al Daciei, sau e Mircea cel Bătrân?

Trecând peste asta, m-a pufnit râsul, și nu o dată, la replicile marelui mic vicepreședinte impus și supus. Să nu fiu înțeles greșit, nu am nimic cu nea’ omul, însă mă simt jignit de aroganța-i specifică, duplicată odată cu numirea pe funcția care nu conferă nici o responsabilitate. Nu știați? În fapt, funcția pe care Ilie Niță o deține în administrația județeană nu îi oferă nici drept la replică, d’apoi vreo responsabilitate care să îl facă pe traseistul politic Niță să se dea mai mare decât e. În fine, revenind la emisiunea prin care Niță se dorește exilat din anonimat, o remarcă a politrucului m-a surprins până la lacrimi. La întrebarea moderatorului: „Cum e pe funcția de vicepreședinte?”, Ilie Niță a dat cel mai dubios, îndoielnic și necurat răspuns la care m-aș fi gândit, după ani de presă: „Eu am mai condus oameni. De la 25 de ani conduc oameni, nu e nimic nou pentru mine.”

Acum stau și mă întreb: Oare Ilie Niță este conștient de aberația pe care a putut să o debiteze? Este grav, aș spune eu, că un actual vicepreședinte de Consiliu Județean crede că treaba lui acolo, de fapt, este să conducă oameni. Acum rememorez primele impresii împărtășite de angajații CJ Suceava, încă dinainte de plecarea nedoritului Băișanu. Vorbesc gurile din instituție, cum că, Niță și-a început rolul de vice (adică … conducător de oameni) cu mult înainte de a se vehicula candidatura lui pe acest post. Acesta a făcut cunoștință ulterior și cu întregul personal, deși nu-i este subordonat, și a avut grijă să se facă plăcut, impresionându-i pe cei mai slabi de înger. Încearcă din răsputeri, printr- un comportament adecvat, să înșele aparențele, cam în același fel precum a procedat și în propriile afaceri. Doar că, strategiile din afaceri au eșuat, iar strategiile de diplomație și de politică ale lui Ilie Niță sunt expirate. Oricum, este extrem de interesant de urmărit comportamentul și activitatea vicepreședintelui care conduce oameni, după o anume perioadă, pentru că “lupu-și schimbă părul, dar năravul ba”. Până atunci, haideți să-l lasăm pe Ilie Niță să conducă oamenii la care visează  (adică, vreo 2 sau 3) și să-i rugăm pe muncitorii de la Nil Construct să facă administrație…! Sau poate pe tine, ba nu, pe ăla, pe celălalt… poate o fi măcar unu care să-și de-a seama ce are de făcut…!

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.