Șeful Biroului Salvamont din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Voicu Raia, a declarat că victimele avalanșei din Călimani au încălcat avertizările și legislația. 

Voicu Raia a spus că din observările din teren ”s-au mai jucat” în zonă şi anul trecut.

„Tura asta le-a fost fatală”

 

„Au fost cinci, în jur de ora 4 pm s-au despărţit. Doi au plecat spre staţia meteo Răchitiş şi trei au rămas să mai facă o tură şi tura asta le-a fost fatală. Au urcat înapoi la Vf. Pietrosu, Coada Pietrosului (…) Făceau snow mobil extrem (…) Ei veneau acolo, şi anul trecut au mai fost. Am văzut urme chiar pe culoarul de avalanşă unde am căutat noi cealaltă victimă de la Dorna (…) Pe partea Topliţa – Staţia Meteo clar au mai fost (…) S-au mai jucat şi pe Halda Ilvei, Şaua Negoiu, clar, tot în Parcul Naţional”, a arătat Raia.

El a spus că victimele cunoşteau pericolul, dar nu au ţinut cont de avertizări şi de aceea atrage din nou atenţia asupra riscului mare avalanşă din zonă.

„Ei ştiau, pentru că victima are sac de salvare în avalanşă care l-a declanşat şi datorită acestui sac l-am găsit (…) Nu i-a ajutat decât la faptul că l-am găsit, că dacă nu-l avea probabil că nu-l găseam (…) Este risc de avalanşă în zonă (…) tot la gradul 4 mergem”, a spus Raia.

Două persoane au fost rănite şi una a decedat duminica seara în urma unei avalanşe produse în Călimani.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.