Tema revizuirii Constituţiei a fost discutată de prim ministrul Victor Ponta, sâmbătă 24 noiembrie, la Suceava. Ponta a declarat că aceasta trebuie să se facă cel mai târziu anul viitor, în prima sesiune a Parlamentului, deoarece acela ar fi momentul prielnic și nu trebuie ratat, pentru că o altă ocazie o să mai vină peste câţiva ani buni.

„Imediat după alegeri avem legitimitatea Parlamentului, avem o forță puternică USL, care poate să imprime o anumită direcție și nimeni nu poate să spună că e împotriva cuiva. Domnul Băsescu termină mandatul cel mai târziu în 2014 și nu poate să spună că facem ceva noi împotriva lui, că lucrurile se aplică de la următorul mandat. Deocamdată nu începe campania electorală. E un moment politic bun pe care dacă-l ratăm, în 2014 intrăm iar în an electoral. 2013 e singurul moment în care putem revizui Constituția, iar dacă nu-l folosim ratăm ocazia și nu știu când mai vine o altă ocazie, peste nu știu câți ani”, a spus Ponta.

Constituţia în forma actuală a fost revizuită în urmă cu doar 10 ani. Necesitatea schimbării a fost explicată de şeful guvernului prin faptul că „Trebuie să punem în Constituție lucruri foarte clare. Cum se desemnează primul ministru, care sunt atribuțiile președintelui față de Guvern, care sunt drepturile președintelui față de Parlament, pentru că vedeți că domnul președinte tot trimite scrisorici, răvașe la Parlament, deși nu are voie. Apoi, care sunt procedurile de desemnare la Curtea Constituțională. Prin urmare, la toate crizele pe care le-am avut trebuie să prevedem o soluție astfel încât viitorul președinte, viitorii prim miniștri care vor fi după mine, să nu mai aibă acest gen de conflicte. Perioada Băsescu este o perioadă de scandaluri și de conflicte, iar pentru viitor trebuie să prevedem soluții în Constituție, ca să evităm asemenea conflicte. E în avantajul României să nu mai stea blocată de surplusul de personalitate al cuiva care ocupă o funcție publică”.

Pe blogul său, Elena Udrea a comentat pe marginea declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta, referitoare la schimbarea Constitutiei, apreciind că USL tratează legea fundamentală ca şi cum ar fi vorba despre regulamentul unei asociaţii de proprietari.

„Preocupările actualului guvern USL nu încetează să mă uimească. După ce anul trecut Uniunea nu a fost de acord cu revizuirea Constituţiei, spunând că nu este necesară, iată că în decurs de doar câteva luni, punctul lor de vedere s-a schimbat radical”, scrie Elena Udrea pe blogul personal, într-un articol intitulat „USL vrea o Constituţie pe placul lui Adrian Năstase şi Ion Iliescu”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.