Senatul a adoptat, luni, o propunere legislativă prin care anul 2023 a fost instituit drept Anul Ciprian Porumbescu, în scopul de a aniversa şi promova viaţa şi opera compozitorului român.

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, iniţiate de un grup de parlamentari din întreg spectrul politic, 2023 este un an important, deoarece se împlinesc 170 de ani de la naşterea lui Ciprian Porumbescu şi 140 de ani de la moartea sa.

„Se instituie anul 2023 ca anul Ciprian Porumbescu pentru celebrarea a 170 de ani de la naşterea şi comemorarea a 140 de ani de la moartea compozitorului Ciprian Porumbescu. Parlamentul, Administraţia Prezidenţială. Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări culturale artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi operei compozitorului Ciprian Porumbescu. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor”, se arată în propunerea legislativă.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Trebuie precizat că propunerea legislativă pentru a institui anul 2023 ca Anul Ciprian Porumbescu a fost inițiată de către deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu.

„Legea, care dorește să le ofere autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale suportul pentru a finanța cum se cuvine manifestările care vor celebra viața și opera lui Ciprian Porumbescu, este mai aproape de a deveni realitate. Pe parcursul anului 2023, vom sărbători 170 de ani de la nașterea marelui artist, dar vom și comemora 140 de ani de la moartea sa. Comuna Ciprian Porumbescu, în care se află inclusiv casa memorială a lui Ciprian Porumbescu, constituie o bogată zestre literară, etnografică şi muzicală și este doar unul dintre marii beneficiari ai acestui proiect, care va ajuta la creșterea respectului față de mentorii Bucovinei”, a spus Bogdan Gheorghiu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.