Sâmbătă, 26 octombrie, la Căminul Cultural din comuna Adâncata, a avut loc lansarea oficială a monografiei locale. Evenimentul a coincis cu prăznuirea Hramului comunei Adâncata, al cărei patron este Sfântul Dumitru.

Într-un șir de manifestări culturale de ținută, primarul Viorel Cucu a ținut să includă și o lansare locală a monografiei satului, a reputatului dascăl și literat bucovinean, Gheorghe Giurcă. Ceremonia s-a desfășurat în sala de internet a Căminului Cultural, realizată de primar, ajutat de gospodarii comunei și de donațiile deputatului Ioan Bălan. Respectiva sală este destinată copiilor comunei care nu au posibilitatea de a avea propriile calculatoare. Încăperea s-a dovedit prea mică pentru numărul de cetățeni marcanți ai comunei, care au ținut să participe la eveniment, unii veniți de departe ca să fie alături de oamenii din comuna natală.

Rodul a peste cinci ani de muncă minuțioasă, Monografia satului Adâncata din județul Suceava poartă amprenta caracteristică a tuturor lucrărilor profesorului Gheorghe Giurcă. Ea se constituie într-o lucrare științifică, ce prezintă satul din toate punctele de vedere, nicio caracteristică necesară nefiind lăsată la o parte, dar literatul se face simțit când vorbește de tradițiile și oamenii locului.


Monografia este cu siguranță mult mai mult decât o declarație de dragoste a autorului pentru locurile natale, deoarece ea conține ISTORIE, iată, 500 de ani de atestare se vor sărbători anul viitor. Oamenii locului își pot aminti de unde provin sau pot consulta aceste pagini ca pe o istorie bucovineană nealterată. 300 de pagini de informație locală, organizate riguros pentru a ușura accesul la informațiile dorite, o adevărată carte de vizită a satului, menită să deschidă ochii sătenilor către rădăcini.

Din prezentarea făcută acestei monografii de către conf.univ.dr. Mihai Lazăr, prezent și la lansare, am reținut aprecierea acestuia pentru felul în care autorul și-a structurat lucrarea și pentru atenția lui pentru adevărul documentar. Conferențiarul a mai ținut să sublinieze faptul că de curând, autorul a primit premiul de excelență al Fundației Culturale Bucovina pentru opera omnia, o recunoștere a meritelor lui Gheorghe Giurcă atât în activitatea publicistică, cât și în cea profesorală.


În cuvântul său, sub povara emoțiilor cauzate de participanții la eveniment, Profesorul Giurcă a ținut să accentueze meritele lui Viorel Cucu la edificarea lucrării, asistența de care a beneficiat de la acesta pe toată perioada celor cinci ani necesari terminării ei și să mulțumească tuturor celor care l-au ajutat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.