Aflat la ediția a zecea, Balul Gospodarilor din comuna Mânăstirea Humorului a reunit pe 6 ianuarie în generoasa sală a căminului cultural din localitate peste 300 de oameni. Îmbrăcați în costume populare strălucitoare și predispuși de distracție, mânăstirenii au petrecut până spre dimineață.

Demarat în 2004 la nivel județean, brandul Balul Gospodarilor, a prins foarte repede, prima comună care a organizat o asemenea petrecere locală fiind chiar Mânăstirea Humorului, pe data de 6 ianuarie 2005. De atunci, an de an, gospodarii se adună în număr mare pentru o seară de muzică și jocuri populare.

Pentru această ediție primarul Constantin Moldovan a reușit să adune o pleiadă de cântăreți de muzică populară îndrăgiți pe plaiurile Bucovinei, păstrând totuși pe post de capelmaistru pe cunoscutul Călin Brăteanu. Acompaniați de formația Rekord din Suceava, au cântat pentru mânăstireni Adriana Bucevschi, Gheorghiță Rotaru, Dănuț Onoiu, Alexandru Brădățan și Emilia Mirăuț. Dar, indiferent de cine și ce a cântat adevăratul spectacol a fost oferit de săteni care au jucat cu foc, dezlănțuiți, hore, sârbe și tropotite, într-un vulcan de energii benefice tuturor.

La 12 noaptea, tinerii din trupa de dansuri a căminului cultural au făcut celor prezenți o adevărată demonstrație de dans popular, îndelung aplaudată de cei prezenți. Deși încântați de ce vedeam, am plecat totuși la 00:30, lăsâdu-i pe gospodari să se bucure de petrecerea lor. Credem că asemenea ocazii strâng legăturile între locuitorii satului și sunt ocazii în care se predă ștafeta între generații, fiind cu adevărat benefice pentru păstrarea identității bucovinene. În apărarea acestui argument aducem un material video în care am încercat să surprindem spiritul din sala de bal.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.