Conducerea primăriei Cornu Luncii, în frunte cu primarul Gheorghe Fron, a organizat marți, 6 noiembrie, mai multe manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. Evenimentul a fost organizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la intrarea triumfală a trupelor române în Bucovina prin Vama Cornu Luncii, trupe conduse de generalul C. Neculcea.
După serviciul religios a fost acordat onorul militar prefectului județului Suceava, Mirela Adomnicăi și a fost intonat Imnul Național al României. Apoi a fost dezvelită o placă comemorativă și a fost inaugurat Muzeul Unirii. Trebuie amintit faptul că actualul muzeu a fost pichet grăniceresc al armatei române, aici fiind și granița dintre Regatul României și Imperiul Austro-Ungar. Clădirea a fost reabilitata, atât la interior cât şi la exterior, și găzduiește fotografii şi documente de acum 100 de ani.
După acest moment a avut loc un remember ca acum 100 de ani, când armata română a intrat triumfală în Bucovina, prin Vama Cornu Luncii.
De aici soldații, oficialitățile și cetățenii prezenți la eveniment s-au deplasat la Panteonul Eroilor din Cornu Luncii, unde a fost dezvelit și sfințit monumentul închinat Eroului Martir sublocotenent post-mortem, Constantin Puiu Mihalovici.
După aceste manifestări au urmat şi alte evenimente, printre acestea numărându-se decernarea titlului de Cetăţean de Onoare al comunei Cornu Luncii sublocotenentului Narcisa Ciotină, şefa promoţiei 2018 a Academiei Forţelor Aeriene Române. De asemenea au fost lansate cărţilor „Generalul Zadik în Bucovina” – prof. Ioan Filipciuc, „Câmpulungul în zorile Unirii” – Ioan Bileţchi Albescu şi Traian Roşu, „Reflecţii privind România Mare” – prof. univ. Mihai Iacobescu, „Dulce-amar de Bucovina” – Doina Cernica şi „Drumul României spre catastrofă 1918-1940”- prof. dr. Gică Manole.
Începând cu ora 14:00 a avut loc depuneri de coroane la Monumentul Eroului poet, sublocotenent post-mortem Ioan Grosar, din satul Păiseni, şirul manifestărilor s-a încheiat seara cu un spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri, care s-a desfăşurat la Căminul Cultural din Cornu Luncii.
Ceremonie militară și religioasă de comemorare a 100 de ani de la intrarea triumfală a trupelor române în Bucovina, la Cornu Luncii
Publicată de suceavalive.ro pe Marţi, 6 noiembrie 2018
Discurs oficialități cu ocazia amplelor manifestări culturale si militare, la Cornu Luncii, prilejuite de împlinierea a 100 de ani de la trecerea armatei române în Bucovina, 6 noiembrie 1918.
Publicată de suceavalive.ro pe Marţi, 6 noiembrie 2018
Lasa un raspuns