Consiliul Județean Suceava a aprobat repartizare pe unitățile administrativ teritoriale din județul Suceava a sumelor din cote defalcate din TVA și din impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2013 și estimările pe anii 2014-2016.

Consilierii judeţeni s-au reunit, miercuri, 6 martie, de la ora 14.00, în şedinţă extraordinară, pentru aprobarea bugetului din cote defalcate.  Cei 35 de consilieri județeni s-au întrunit pentru a împărți suma de 405 miliarde de lei vechi.

Urmăriți filmul evenimentelor și al dezbaterilor din ședința de astăzi.

Prima dată a luat cuvântul președintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, Nistor Tătar care a prezentat rezultatul dezbaterii din comisie.

A urmat la cuvânt consilierul PNL, Brândușel Nichitean care a cerut ca primarilor leneși să nu le fie plătite arieratele.

Ședința părea să se îndrepte spre un consens, dovadă fiind faptul că opoziția a venit cu un singur amendament la ordinea de zi. Cel care a ridicat tensiunea ședinței a fost liderul grupului de consilieri PDL, Vasile Ilie, care a cerut să se ia în calcul repartizarea de fonduri pentru primăriile care au deja proiecte europene și care trebuie cofinanțate.

Răspunsul președintelui Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor a fost tranșant. El a precizat că prevederile acordului stand-by cu FMI spun clar că e necesară reducerea arieratelor unităților administrative. Iar conform cu Legea bugetului de stat, prioritate la plată au arieratele și apoi proiectele de dezvoltare locală.

Consilierul PDL, Radu Pentiuc a cerut și el lămuriri privind bugetul.

Nechifor a prezentat filosofia Guvernului, precizând că, despre cofinanțarea proiectelor care au finanțare europeană, Executivul nu va ține cont de gradul de îndatorare a fiecărei unități administrativ teritoriale.


Spiritul de turmă a fost respectat cu sfințenie în procesul de votare. Astfel că, în cadrul procesul de vot, consilierul PDL Bogdan Paul Boncheș, fiul primarului de Vatra Dornei Ilie Boncheș, nu votat alocărea unei sumei considerabile de  1.799.000 de lei destinată municipiului. La scurt timp după votarea bugetului și după ce au ascultat argumentele lui Nechifor, consilierii PDL au părăsit sala de ședințe, deși au existat în rândul lor și voci care au dezaprobat gestul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.