Europarlamentarul social democrat Corina Crețu a declarat sâmbătă, la Horodnicul de Sus, că Laszlo Tokes nu merită decorația ”Steaua României” pentru că denigrează România.

Corina Crețu a precizat că demersul pe care l-a făcut pentru ridicarea decorației lui Laszlo Tokes este unul normal atâta timp cât acesta atacă frecvent România și denigrează cetățenii acestei țări prin faptul că deși este europarlamentar român acesta își susține declarațiile în limba maghiară. Totodată Crețu a precizat că a sperat că Tokes  să devină, după evenimentele din 1989 de la Timișoara, ”un simbol al reconcilierii” între români și maghiari.

”Demersul pe care l-am făcut pentru ridicarea decorației, era să zic colegului nostru, dar m-am gândit că nu merită, deși este membru al Parlamentului European ales de cetățenii români și eu cred că cetățenii români merită mult mai mult respect din partea unui om pe care l-au votat.  A luat acea decorație pentru meritele pe care le-a avut în declanșarea Revoluției române, dar cred că avea o datorie față de timișoreni, față de toți cetățenii țării să devină, poate, un simbol al reconcilierii. Din păcate, domnul Tokes a ales confruntarea, a ales maximalizarea și aceasta este rațiunea pentru care noi am considerat că nu merită această distincție, cea mai înaltă distincție a statului român, înființată de Alexandru Ioan Cuza, un om care denigrează România, care vorbește despre preluarea unei țări, a unei părți din Transilvania de către o altă țară, pe care o numește putere protectoare, de către Ungaria”, a declarat  Corina Crețu.

Ea a adus în discuție și a criticat și apărarea avocatului lui Laszlo Tokes care făcea referire la ”erori de traducere”, apreciind că aceasta ”este cea mai la îndemână scuză când se merge prea departe”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.