Deputaţii au votat, vineri, în calitate de for decizional, un proiect de lege care are ca obiect de reglementare majorarea coeficienţilor pentru funcţiile de biochimist, biolog, chimist şi fizician, precum şi reformularea acestor funcţii corespunzător treptelor profesionale.

Deputatul Pro România de Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a explicat că actul normativ modifică anexa a II-a a Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.  Acesta a adăugat că deputaţii au votat telefonic.

Potrivit proiectului, „personalul din sistemul sanitar care ocupă funcţiile de farmacist, biolog, biochimist, chimist, fizician şi psiholog (…) beneficiază, începând cu data de 1 iulie 2020, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”.

Trebuie precizat că legea ar urma să intre în vigoare la data de 1 iulie 2020. Proiectul a fost susţinut de toate grupurile parlamentare, care au vorbit despre o reparaţie morală, în contextul pandemiei de coronavirus, pentru toate categoriile profesionale care „stau în linia întâi” pentru salvarea de vieţi.

Deputatul Pro România de Succeava, Ioan Cătălin Nechifor, a solicitat ca termenul de intrare în vigoare a legii să fie 1 iulie 2020.  Acesta a adăugat că aceste categorii au fost omise în legea în vigoare, iar munca pe care o desfășoară acum aceste persoane este esențială în lupta cu virusul ucigaș.

„Am cerut în numele PRO ROMÂNIA și am obținut intrarea în vigoare la 1 iulie a.c, în condițiile în care varianta inițială prevedea 1 ianuarie 2021, pentru că am aflat de cazuri dificile de persoane infectate cu COVID-19, care lucrează în laboratoarele medicale unde analizează testele de exudat nazo faringian pentru a putea depista persoanele pozitive. Această categorie a fost, din păcate, neglijată. E vorba despre cei care lucrează în compartimente medicale paraclinice şi pentru care legea în vigoare nu a prevăzut creşteri salariale. Pro România a venit la Senat cu un coeficient şi mai mare, nu s-a dorit. E cumva grav ce spun, dar cred că suntem cu toţii conştienţi că o parte din aceşti oameni n-o să mai prindă majorarea salarială. La Suceava, Câmpulung Moldovenesc, la Fălticeni sunt oameni infectaţi inclusiv în zona de laborator”, a subliniat deputatul sucevean.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.