Aseară, Librăria Cărturești din incinta Iulius Mall a găzduit lansarea cărții de poezii pentru copii a autoarei Simona Cristina Casian, Poezii de vacanță, carte ce beneficiază de un set de ilustrații inspirate, semnate de Ana-Maria Ovadiuc.

Așa cum anunțasem, marea surpriză a lansării a fost prezența reputatului istoric Mihai Iacobescu, care a ținut să marcheze astfel apariția pe scena publicistică a unei noi autoare de real interes și cea de-a doua tentativă a plasticienei Ana-Maria Ovadiuc în ilustrarea de carte destinată copiilor. Așa cum veți vedea din materialul video al acestui articol, la 75 de ani, prof.univ.dr Mihai Iacobescu nu are niciun impediment de a vorbi copiilor din sală sau de a citi în stilul propriu una din poeziile incluse în volum, la fel de dezinvolt cum o făcea în fața studenților.

Simona Cristina Casian, sosită în literatură pe calea ocolită a culturii și picturii bisericești, își împarte creațiile în două categorii distincte, una imediată, reală, vie, a vieții de lângă noi și a doua, mai simbolistă, prin care dorește să deschidă o cale de comuniune spirituală a copiilor cu religia, ambele marcate de o înțelegere bună a mentalității publicului țintă. De remarcat faptul că poeta a ales cuvinte din limbajul de azi, prezente deja în limbajul copiilor, datorită emisiunilor televizate sau discuțiilor celor maturi din preajmă.

Ilustrația oferită de Ana-Maria Ovadiuc, pe lângă calitatea deosebită, are rolul de a lega imagini vii de subiectul fiecărei poezii, plasticiana dovedind reale calități de a descoperi imaginea cea mai potrivită, pentru ca un copil să memoreze poezia. Astfel, se realizează o comuniune căutată între cuvânt și imagine, necesară mai ales în cărțile destinate copiilor.

V-am rămas dator cu o surpriză. Aceasta a fost prezența neașteptată a poetului Sorin Poclitaru, care a venit de la Gura Humorului să o cunoască pe autoarea poeziilor. El însuși autor de versuri pentru copii, Sorin Poclitaru a oferit sfaturi pertinente și ajutor celor două artiste care au prilejuit această lansare.

Nu putem încheia acest articol fără a menționa aportul Cristinei Iacob, atât ca manager inimos al locului unde s-a desfășurat lansarea, dar și ca moderator al evenimentului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Știm că reclamele sunt obositoare...

Am detectat faptul că folosești o extensie de blocare a reclamelor (AdBlocker). Pentru a putea vizualiza conținutul SuceavaLive și pentru a ne susține munca, te rugăm să dezactivezi extensia și să „Reîncarci pagina”.