Aseară, Librăria Cărturești din incinta Iulius Mall a găzduit lansarea cărții de poezii pentru copii a autoarei Simona Cristina Casian, Poezii de vacanță, carte ce beneficiază de un set de ilustrații inspirate, semnate de Ana-Maria Ovadiuc.

Așa cum anunțasem, marea surpriză a lansării a fost prezența reputatului istoric Mihai Iacobescu, care a ținut să marcheze astfel apariția pe scena publicistică a unei noi autoare de real interes și cea de-a doua tentativă a plasticienei Ana-Maria Ovadiuc în ilustrarea de carte destinată copiilor. Așa cum veți vedea din materialul video al acestui articol, la 75 de ani, prof.univ.dr Mihai Iacobescu nu are niciun impediment de a vorbi copiilor din sală sau de a citi în stilul propriu una din poeziile incluse în volum, la fel de dezinvolt cum o făcea în fața studenților.

Simona Cristina Casian, sosită în literatură pe calea ocolită a culturii și picturii bisericești, își împarte creațiile în două categorii distincte, una imediată, reală, vie, a vieții de lângă noi și a doua, mai simbolistă, prin care dorește să deschidă o cale de comuniune spirituală a copiilor cu religia, ambele marcate de o înțelegere bună a mentalității publicului țintă. De remarcat faptul că poeta a ales cuvinte din limbajul de azi, prezente deja în limbajul copiilor, datorită emisiunilor televizate sau discuțiilor celor maturi din preajmă.

Ilustrația oferită de Ana-Maria Ovadiuc, pe lângă calitatea deosebită, are rolul de a lega imagini vii de subiectul fiecărei poezii, plasticiana dovedind reale calități de a descoperi imaginea cea mai potrivită, pentru ca un copil să memoreze poezia. Astfel, se realizează o comuniune căutată între cuvânt și imagine, necesară mai ales în cărțile destinate copiilor.

V-am rămas dator cu o surpriză. Aceasta a fost prezența neașteptată a poetului Sorin Poclitaru, care a venit de la Gura Humorului să o cunoască pe autoarea poeziilor. El însuși autor de versuri pentru copii, Sorin Poclitaru a oferit sfaturi pertinente și ajutor celor două artiste care au prilejuit această lansare.

Nu putem încheia acest articol fără a menționa aportul Cristinei Iacob, atât ca manager inimos al locului unde s-a desfășurat lansarea, dar și ca moderator al evenimentului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.