El a precizat că, în prima etapă se are în vedere utilizarea fondurilor structurale nefolosite până în prezent, pe ciclul 2007 — 2013, prin realocarea de la alte programe operaționale. La Ministerul Educației, potrivit lui Pricopie, ar putea ajunge aproximativ 250 de milioane de euro.
”Probleme de infrastructură avem și învățământul preuniversitar și pe clădirile existente ale universităților. Sunt universități care au clădiri de patrimoniu și pe care trebuie să le recondiționăm sau care necesită reparații capitale. Guvernul a încercat și cred că a identificat deja o soluție care va fi în doi pași. 300 de milioane sau 250 de milioane de euro investite în sectorul educației nu am avut în ultimii 50 de ani. Deci, iată o sursă importantă de bani pe care n-am știut să o folosim în ultimii ani, pe care încercăm acum să o utilizăm într-un mod judicios și să nu pierdem acești bani”, a spus Pricopie.
Ministrul a precizat că fondurile vor ajunge, printre altele, la cele 1.400 de obiective din învățământul preuniversitar începute și neterminate. Totodată, el a afirmat că este o premieră pentru România faptul că Uniunea Europeană finanțează investiții demarate din fonduri guvernamentale și permite realocarea de la un program la altul.
”Este o premieră, și aici este meritul premierului, al domnului Teodorovici și al ministrului Dragnea, care au negociat la Bruxelles posibilitatea de a finanța obiective începute din buget național. Până acum, Bruxelles finanța un obiectiv integral. A doua noutate, practicată la nivel european dar nu cu ușurință, este posibilitatea de a muta bani de pe alte programe operaționale la un program”, aconchis Pricopie.
Lasa un raspuns