Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit marți, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European pe tema agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Zelenski a numit atacul Rusiei asupra centrului orașului Harkov o crimă de război și o distrugere conștientă a oamenilor.

”Ucrainenii care plătesc ultimul preț apără astăzi Europa și sunt fericit că am unit toată Europa.

Este o tragedie pentru Ucraina. Mii de ucraineni au plătit prețul invaziei masive a Rusiei împotriva Ucrainei. Vorbesc acum pentru că avem puțin timp între bombardamente. Această dimineață a fost una tragică pentru noi. Două rachete au lovit Harkov, orașul de la granița cu Rusia, unde locuiesc mulți ruși.

Ne luptăm pentru teritoriul nostru și pentru libertate. Fiecare piață din fiecare oraș al Ucrainei va fi o piață a libertății.

Ieri, 16 copii au fost uciși, iar Putin va spune că este un fel de operațiune militară ce nu vizează civilii.

Ne batem pentru supraviețuire. Aceasta este motivația noastră, dar de asemenea, ne batem pentru a fi egali în Europa.

UE va fi mai puternică cu Ucraina. Ne-am dovedit puterea. Dovediți că nu ne veți lasa baltă. Dovediți ca sunteți într-adevăr europeni și lăsați lumina sa câștige în fața întunericului”, a spus președintele ucrainean.

În cadrul ședinței plenare vor lua cuvântul inclusiv președintele Consiliului European, Charles Michel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și șeful diplomației UE, Josep Borrell.

În cadrul acestei ședințe, europarlamentarii vor vota o propunere de rezoluție ce prevede adoptarea unor sancțiuni aspre împotriva Rusiei, printre care se numără limitarea importurilor de petrol și gaze din Rusia, blocarea tuturor băncilor rusești, interzicerea accesului la SWIFT, interzicerea navelor ruse în porturile UE, abandonarea definitivă a Nord Stream 2.

Zelenski a acuzat marți Rusia de ”terorism de stat”, referindu-se la atacurile asupra obiectivelor civile din Harkiv, relatează și Reuters, potrivit psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.