Indicatorii tehnico-economici ai investiţiei de reabilitare a căii de acces către noua locaţie a statuii voievodului moldovean, în valoare de 91.421 lei, au fost considerați prea mari de deliberativul sucevean. Ca urmare a discuțiilor prelungite, edilul sucevean a retras proiectul de pe ordinea de zi.

Statuia domnitorului moldovean Petru I Mușat (1375-1391) ar urma să fie reamplasată în zona centrală a municipiului Suceava, în apropierea Palatului Administrativ Suceava.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că în urma unui studiu de amplasament pentru statuie, s-a stabilit să fie adusă lângă Consiliul Judeţean. Aici a fost turnată o fundaţie pentru montarea statuii, iar specialiştii au avizat proiectul, precizând că este bine să fie făcută cu paviment de granit pe aleea respectivă, aşa cum este făcut în piaţa centrală.

Toți consilierii au fost de acord cu locul ales de specialiști, însă proiectul s-a împotmolit când s-a adus în discuție suma necesară acestei operațiuni. Primul care și-a arătat nemulțumirea a fost Lucian Harșovschi, consilier PDL.

Acesta a fost urmat de Eugen Girigan (PSD), care a precizat că i se pare ciudat faptul că jumătate din sumă este pentru lucrări consultare.

Consilierul PSD Cornel Grosar a spus că respectivii specialiști, care cer mutarea din nou a statuii, să o mute pe cheltuiala lor.

Viceprimarul Ovidiu Doroftei a ținut să precizeze că inițiativa a venit din mediul online, iar discuțiile au fost duse mai departe către specialiști din ordinul arhitecților și cei din urbanism. El a mai spus că în parcul de la Curtea Domnească nu poate fi dusă, deoarece nu va fi pusă în valoarea.

În decembrie 2010, la începerea lucrărilor de modernizare a zonei centrale şi de realizare a primei parcări subterane din Suceava, statuia, care se afla între Casa de Cultură şi sediul EON, a fost mutată temporar la laboratorul de restaurare al Muzeului Bucovinei, la câţiva metri de cimitirul Pacea.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.