Vineri, 20 decembrie, Casa de Cultură din Gura Humorului a găzduit, în simeza apărută în urma modernizărilor, vernisajul unei expoziții de pictură a reputatului Radu Bercea.

Vernisajul a prilejuit o adevărată defilare a personalităților artistice ale culturii bucovinene și a multor altor nume cunoscute venite să fie alături de tânărul septuagenar. La 74 de ani este cu adevărat tânăr, capabil de eforturi supraomenești pentru a susține o idee pe care ne vedem nevoiți să o relatăm aici deoarece materialul filmat, deși face referire la ea nu o explică suficient.

Această expoziție a apărut la idea și cu susținerea lui Marius Ursaciuc, Primarul din Gura Humorului, care a dorit, în cadrul Campaniei Și tu poți fi Moș Crăciun, demarate împreună cu Deputatul Radu Surugiu, să adauge o latură culturală. De la rugămintea făcută pictorului Bercea de a picta 10 tablouri care să fie licitate și banii obținuți să fie folosiți pentru familii defavorizate sau copii supradotați, a rezultat un maraton pictural, 60 de tablouri executate in 14 zile, toate aflate pe pereții simezei în momentul vernisajului deși bună parte dintre ele erau deja rezervate.

Materialul video cuprinde evenimentul în majoritatea sa și este autoexplicativ așa că vă lăsăm să participați la el. Cum pictorul Bercea este elocvent numai prin culoare și compoziție, iar vorbele îi sunt puține, am filmat pentru dumneavoastră atât tablourile sale cât și fizionomia sa atunci când i se aduceau laude. Cum bine spune un proverb românesc, un OM se recunoaște după prietenii pe care îi are. Când umpli o sală cu prieteni, indiferent dacă sunt ei politicieni ca Domnii Ilie Niță sau Marius Ursaciu, ziariști ca Tiberiu Cosovan sau Roman Istrati sau o seamă de alți oameni de cultură, ne teamă că definiția devine săracă dînd loc la interpretări.

Impresia cu care am rămas după această vernisare este nu numai aceea că Radu Bercea este un visător al culorii și un tânăr în al cărui suflet se află o eternă grădină din care ne dăruiește flori care ne aduc lumină și bucurie ci este și un copil perpetuu care pictează astăzi o Bucovină care mai există numai în amintirile sale. Întâlnirea cu tablourile plasticianului este o revelație de frumos, un moment unic în care vizitatorii se pot întâni cu eternitatea.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.