NASA a publicat miercuri, 24 februarie, o fotografie panoramică spectaculoasă a zonei de pe planetă Marte, unde a aterizat roverul Perseverance săptămâna trecută, informează AFP.

În fotografia reconstituită din mai multe imagini realizate de vehicul se vede creastă craterului Jezero, despre care oamenii de știință spun că a conținut un lac adânc în care curgea un rău în urmă cu aproximativ 3.5 miliarde de ani.

Roverul a făcut 142 de fotografii la 360 de grade cu camere foto de înalta definiție.

„Ne-am instalat într-un loc foarte bun, de unde se pot vedea caracteristici foarte asemănătoare cu cele identificate de Spirit, Opportunity și Curiosity (trei rovere care au precedat Perseverance pe Marte) în zona lor de asolizare”, a declarat încântat Jim Bell de la Universitatea din Arizona.

Scopul declarat al agenției spațiale americane este acela de a găși urme străvechi de viață pe Planetă Roșie, urmând să colecteze timp de cel puțin doi ani până la treizeci de probe de roca, scrie ziare.com.

Camerele foto ale roverului Perseverance vor ajută oamenii de știință să stabilească istoria geologică și condițiile atmosferice ale craterului și să identifice rocile și sedimentele care vor fi colectate și care vor fi transportate pe Pământ într-o viitoare misiune, programată pentru anii 2030.

NASA a difuzat luni două materiale excepționale surprinse de rover, un videoclip spectaculos al asolizarii înregistrat din toate unghiurile, precum și sunetul unei rafale de vânt, primul sunet înregistrat pe Marte de un microfon.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.