Cătălin Nechifor a spus că județele Iași, Bacău sau Neamț nu vor avea de suferit dacă Suceava ar deveni capitală de regiune. El a subliniat că din anul 2000, de când există Regiunea Nord Est, au fost atrase fonduri europene în procent de 21%. Președintele CJ a afirmat că odată cu regionalizarea, rolul prefectului va fi modificat.

nechiforCătălin Nechifor a explicat că după regionalizare va exista un prefect regional, ca reprezentant al Guvernului. În acest moment, există două variante luate în calcul. Fie câte un prefect pe fiecare regiune, fie un singur prefect regional, ajutat de subprefecţi în judeţe. Președintele CJ a opinat că acel singur prefect regional va avea în subordine numai din județul Suceava 114 primari, lor adăugându-li-se și primarii din Botoșani, Iași și celelalte județe, motiv pentru care s-a apelat la varianta cu subprefecți care să răspundă exclusiv de județ. Rolul prefectului este acela de a reprezenta Guvernul în teritoriu şi a urmări realizarea programului de guvernare de către comunităţi.

Vorbind despre acest subiect, Nechifor a spus că regiunea ar trebui să aibă un consiliu regional, format din consilieri regionali, iar regiunea să fie condusă de un preşedinte. Totodată, Nechifor a precizat că nu se va schimba nimic în privința finanțării regiunii, oricare ar fi ea. El a dat exemplu faptul că în Regiunea Nord-Est, sumele atrase de județul Suceava au atins 20% din suma alocată, acest procent reprezentând mai mult de 1/6 .

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.