Președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, a fost prezent la dezbaterea susținută în cadrul Universității „Ștefan cel Mare”, ce a avut ca temă „Funcția publică în contextul descentralizării și regionalizării în România”.

usv nechifor, popaPotrivit președintelui CJ Suceava, regionalizarea este greșit abordată, dacă se concentrează unde va fi capitala de regiune și cine o va conduce. La întâlnirea cu studenții, Nechifor le-a cerut acestora să înțeleagă regionalizarea ca pe o „țară” în care există decalaje, dar în care interacțiunea dintre cei care au „experiență” și cei care au „potențial de dezvoltare” va duce la prosperitate.

O variantă viabilă în opinia lui Nechifor ar fi modelul francez de regionalizare.

„În acest moment nu există un proiect foarte clar asumat de Guvern, acest lucru este și bine și rău, dar nu putem să discutăm 7-8 ani pentru a implementa regionalizarea. S-au creat în această perioadă câteva teme cu impact negativ, în opinia mea, printre care capitala de regiune. Acest lucru nu înseamnă totul în această ecuație”, a declarat șeful Consiliului Județean.

Vorbind despre ceea ce se dorește cu privire la regionalizare, Nechifor a spus că „acest model regional se dorește unul echitabil, în care fiecare județ să aibă acces la o zonă de decizie. Acest lucru înseamnă că pe lângă structura de regiune, care înseamnă un președinte, un consiliu regional, fiecare județ să aibă un pol de creștere, fie în domeniul sănătății, al educației sau al industriei. Pe modelul pus în discuție de Guvern, viziunea ar fi în felul următor: un președinte ales dintre aleșii locali, un consiliu regional format din circa 30 de consilieri, dar nu o structură aglomerată.  Pe de altă parte, trebuie să existe o proporționalitate, nu se poate ca Suceava să aibă același număr de consilieri ca și Botoșaniul de exemplu, iar președinții Consiliului Județean să fie din oficiu vicepreședinți care să aibă drept de veto. În viziunea unora, un județ poate bloca o inițiativă care ar crea dezechilibre pentru județul respectiv. Totuși, trebuie făcută regionalizarea în acest an”.


La evenimentul organizat la USV de către conf. univ. dr. Alunica Morariu, au fost prezenți rectorul Universității „Ștefan cel Mare”, Valentin Popa, președintele SEVA Angela Zarujan, Prorectorul Gabriela Prelipcean și Decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, Carmen Năstase.

Rectorul Popa a precizat că deși există un antagonism între termenii descentralizare și regionalizare, România are nevoie de cele două pentru a se apropia de Europa.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.