Ieri, 23 mai, a avut loc la Iași prima întâlnire publică pe tema regionalizării, prezidată de vice-prim ministrul Liviu Dragnea. La dezbatere au participat reprezentanți ai administrațiilor locale din Moldova, dar şi specialişti în regionalizare. Judeţul nostru a fost reprezentat de primarul Sucevei, Ion Lungu şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu.

Ion Lungu a propus ca regiunea să includă și numele Bucovina. Acesta a precizat că va vorbi cu președintele Consiliului Județean și cu ceilalți primari să semneze o petiție, prin care numele regiunii să fie Moldova-Bucovina sau Bucovina- Moldova. Lungu și-a argumentat dorința, explicând că „este cu totul altceva când mă duc în afară să pomenesc numele Bucovina, care este văzută foarte bine, decât să spun că vin din Nord-Est”.


Conform site-ului adevărul.ro, această propunere a fost bine primită de Liviu Dragnea, care a spus că este de acord și că „trebuie să dăm regiunilor nume proprii. Eu, din Teleorman, cum ar trebui să spun că sunt, «trei sud-vest oltean»? Denumirea fiecărei regiuni va fi stabilită în urma unui amplu proces de consultare publică. Ar putea exista şi varianta microregiunii în cadrul regiunii mari”.

Potrivit sondajului prezentat de Liviu Dragnea, în cele şase judeţe din Moldova care au fost incluse în regiunea de dezvoltare nord-est, dacă s-ar face regionalizarea, peste 48% dintre locuitori au optat pentru o capitală la Iaşi, în timp ce Suceava a obţinut 12%, iar Piatra Neamţ, actuala reşedinţă a regiunii de dezvoltare nord-est, a obţinut doar 11,1%. Lista oraşelor care vor deveni capitalele celor opt regiuni ar urma să fie definitivată cel mai târziu în luna august, iar preşedinţii vor fi aleşi, în primă fază, prin votul reprezentanţilor administraţiilor locale din întreaga regiune. Conform vicepremierului Dragnea, în luna octombrie românii sunt așteptați la urne, pentru a vota viitoarea Constituție.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.