În seara de 22 decembrie, Sala Aurel Băieșu a Muzeului Ion Irimescu a găzduit un generos spectacol de poezie, muzică corală și muzică folk în memoria Eroilor Revoluției și a Martirilor morți în închisorile comuniste.

Sub patronajul Asociației Fălticeni Cultural și beneficiind de aportul direct al părintelui Mihăilă ca prezentator, povestitor și voce în Corala Leon Băncilă, spectacolul a durat ceva mai bine de 3 ore. În pofida frigului din sală, la eveniment au participat peste 100 de spectatori, iar atmosfera s-a încălzit repede, sub influența momentelor emoționante prezentate de tinerii care alcătuiesc Trupa Birlic.
S-au recitat versuri dedicate libertății, motivul care i-a dus la moarte atât pe eroii de 1989, cât și pe martirii represiunii comuniste și s-au cântat melodii de muzică folk într-o alternanță plăcută. Au fost multe surprize, unele pregătite, așa cum a fost prezența lui Adi Bezna și Sorin Poclitaru, dar și una totală, prezența la eveniment a câștigătorului de la Festivalul Folk Fălticeni din acest an, foarte tânărul Cosmin Mariciuc, care a reușit să-l surprindă până și pe organizator.
Spectatorii au beneficiat de un recital de colinde prelucrate pentru interpretare corală, într-o interpretare de excepție pe care am filmat-o și v-o prezentăm separat pentru a le da iubitorilor genului posibilitatea de a o urmări integral.
Recitalul oferit de Adi Bezna și Sorin Poclitaru, obișnuiți ai Fălticeniului și îndrăgiți de public, a fost, ca de fiecare dată inedit, cei doi hotărând pe loc ce vor face în secunda următoare. Ajunși la Fălticeni după un maraton ce a inclus drumul la Mediaș, participarea la Festivalul Mediaș – Cetate Medievală, aflat la a 30-a ediție în acest an, și drumul înapoi, cei doi, vizibil marcați de oboseală, au folosit metode diferite pentru a face față momentului, Adi Beznă în tricou cu mânecă scurtă (dacă mi-e frig nu pot să adorm) și Sorin Poclitaru în canadiană ( așa îmbrăcat sigur nu-s în pat). Sala a râs și a cântat odată cu artiștii, a vibrat odată cu ei atât de mult încât până și frigul a fost izgonit.
Seara s-a încheiat apoteotic, cu scena plină de Birlici și cântăreți folk cântând împreună cu Cosmin compoziția lui Ovidiu Mihăilescu, “Tânăr și liber” și cu depunerea a 70 de lumânări pe treptele Muzeului Ion Irimescu, în memoria și pentru sufletul celor comemorați.
Toți participanții au primit din partea organizatorilor un foarte frumos calendar de perete bivalent, conținând atât calendarul creștin ortodox, cât și un calendar cultural Fălticenean, în care sunt menționați toți cei care, într-un fel sau altul, au ajutat Asociația Fălticeni Cultural. Cu ocazia acestei manifestări, a fost lansat și Acatistul Sfinților Martiri și Mărturisitori și al Sfintelor Mărturisitoare din temnițele comuniste românești.
Vă lăsăm în compania celor două materiale video pentru a putea aprecia singuri calitatea evenimentului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.