Ca de fiecare dată, Crăciunul în Bucovina este un spectacol. Indiferent dacă ninge sau nu, dacă e frig sau soare, formațiile de colindători reușesc prin talent și foarte multă muncă să aducă Spiritul Sărbătorilor în sufletul spectatorilor. Colinde cântate cu voci cristaline, teatrul popular, capre, căișori sau urși își dau mâna spre a crea, chiar și numai pentru o oră, o atmosferă de basm, atemporală.
Am asistat la Gura Humorului la o nouă minune a iernii, deoarece colindătorii din Capu Codrului, Banda lui Jianu din Hânțești, colindătorii din Ostra și cei din Berchișești au reușit să ne smulgă din secolul 21 și să ne ducă în vremuri imemoriale, alături de străbunii noștrii. Dacă oamenii maturi au uitat de sine, trecând cu vederea butaforia unora dintre costume, nu e de mirare că toţi copiii au fost încântați de explozia de culoare și jocul de pe scenă.
Reportajul video nu are menirea să vă prezinte obiceiurile Bucovinene, ci doar pe aceea de vă determina să veniți să le vedeți la fața locului, în alt an, unul cu zăpadă, pentru că numai trăite alături de alți oameni, ele au farmec. La Gura Humorului, autoritățile locale au alcătuit un vast program cultural, care a început pe 19 decembrie și se va încheia cu un grandios foc de artificii în ceasul schimbării dintre ani. Astfel, cei care au pierdut spectacolul de joi, 26 decembrie, pot urmări vineri, 27 decembrie, alte trupe de colindători, tot de la ora 16:00, în aceeași locație, sau pe data de 30 decembrie, cu începere de la ora 12:00, o paradă a formațiilor de Anul Nou și urătura humorenilor în zona centrală a oraşului.
(VIDEO) Obiceiuri Bucovinene la Gura Humorului
Pe 26 decembrie, primăria a înlocuit lipsa zăpezii cu o adevărată ploaie de stele, care a strâns pe scena ridicată pe esplanada muzeului 4 trupe renumite și mulți, foarte mulți spectatori.
Lasa un raspuns