Actualul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a ținut joi seara la Ateneul Român cu ocazia preluării oficiale a președinției Consiliului, un discurs într-o română impecabilă, citând chiar din marii artiști și gânditori români:

„Sunt sigur că preşedinţia dvs vă fi la fel de energică, românească şi europeană că muzica lui George Enescu. Şi nu o spun pentru că ne aflăm la Ateneu, ci pentru că ştiu cât de rezistenţă şi creativă e naţiunea romană. După cum spunea poetul român Nichita Stănescu:

Se apropie viitorul, se aude, se vede

Gândurile pe care le trimit spre el se-ntorc mai repede ca altădată.

Şi-mi trec scântei şuierând în viteză prin suflet,

vestindu-l întruna.

Cei care cred că e un semn de putere pentru încălcarea regulilor europene, se înşeală. E un semn de slăbiciune. Cei care lupta pentru apărarea valorilor europene le spun: continuaţi lupta.După cum spunea Mircea Eliade: Lumina nu vine din lumină, ci din întuneric. Andrei Pleșu spunea: Toate obstacolele ne par ziduri.” a declarat Donald Tusk în discursul său.

Mai mult, președintele CE a dezvăluit faptul că prima sa mașină a fost o Dacia 1300, primită de la socrul său:

„În familia mea, prima maşină a fost Dacia o mie trei sute (1300) a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce şi el o Dacie Duster. Totuşi, mai mult decât maşinile româneşti mă fascinează intelectualii şi sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci şi a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din o mie nouă sute optzeci şi şase (1986), când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să apere, în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi constituţia. Să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, şi mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu.” și-a încheiat Donald Tusk discursul într-o română perfectă.

Discursul lui Donald Tusk

Discurs deosebit de emoționant susținut în limba română de președintele Consiliului European, Donald Tusk, la ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul UE. "În familia mea, prima mașină a fost Dacia 1300, a socrului meu", a spus Tusk, spre entuziasmul auditoriului. El a indicat că este impresionat de performanțele sportivilor români și a amintit de finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla, când Steaua București a învins Barcelona. "Și aș vrea să fac un apel la toți românii: să apere în România și în Europa fundamentele civilizației noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția. Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam apărat acele 4 penalty-uri la rând. Atunci și mie mi s-a părut imposibil. dar el a reușit. Și voi veți reuși!" https://bit.ly/2sj2KNx

Publicată de StirileTVR pe Joi, 10 ianuarie 2019

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.