Joi, 29 iulie 2021, a avut loc conferința de deschidere a proiectului „Îmbunătățirea nivelului de siguranță și securitate a populației în zona transfrontalieră prin intensificarea acțiunilor comune de instruire și cooperare în domeniul gestionării situațiilor de urgență – BRIDGE”, finanțat prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020, prioritatea 4.2. – ,,Sprijin pentru activităţi comune în vederea prevenirii dezastrelor naturale şi antropice, precum şi acţiuni comune în timpul situaţiilor de urgenţă”, obiectivul Tematic 8 Provocări comune în domeniul siguranţei şi securităţii, proiect în care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență deține calitatea de Lider de proiect. 

La eveniment au luat parte autorități centrale și locale române, precum și reprezentanți ai ucrainenilor. Între cei invitați s-au numărat Petruța Gheorghiu, lt.col. Oleksandr Aisiuk, col. Ihor Oksentiuk, col. Adrian Chichișan, col. Costică Ghiață – șeful ISU Suceava, cmd. Cătălin Ungureanu, precum și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Cristi Crețu și prefectul Iulian Cimpoeșu.

De altfel, în sală au mai fost prezenți și reprezentanți ai structurilor MAI, IGSU și MApN.

Obiectivul general al proiectului este Sporirea nivelului de securitate al populației prin creșterea nivelului de pregătire și prin menținerea capacității de intervenție a structurilor profesioniste pentru situații de urgență și pentru structurile responsabile de desfășurarea intervențiilor în zone montane.

De altfel, obiectivele specifice ale proiectului sunt creșterea eficienței intervenției serviciilor de urgență în zona transfrontalieră prin dezvoltarea infrastructurilor comune de instruire și prin modernizarea dispeceratului din Ucraina; dezvoltarea unui cadru operațional transfrontalier comun pentru situații de urgență (inclusiv intervenții în zonele montane), prin desfășurarea de sesiuni comune de instruire și exerciții de cooperare și prin elaborarea unui plan comun de cooperare, precum și creșterea capacității operaționale comune a tuturor partenerilor prin achiziționarea de vehicule speciale, mijloace tehnice și echipamente.

Perioada de implementare a proiectului este 27.06.2019 – 13.12.2022 și beneficiază de un buget total de 7.416.592,50 euro, din care finanțare nerambursabilă din Instrumentul European de Vecinătate : 6.675.000,01 euro. Proiectul este finanțat din Instrumentul European de Vecinătate prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020.

Prin intermediul acestui proiect vor fi realizate următoarele: un poligon de antrenament în Siret; o platformă de aterizare la Siret; un centru de comandă modernizat în regiunea Cernăuți; un dispecerat reabilitat în regiunea Ivano-Frankivsk; echipamente de intervenție, precum și un set comun de proceduri pentru situațiile de urgență din zona transfrontalieră. De asemenea, în urma implementării proiectului, personalul implicat va fi antrenat să intervină în comun în situații de urgență; va fi întocmit un plan de cooperare și două exerciții de cooperare, precum și creșterea capacității de intervenție comună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.