Primarul Ion Lungu a anunțat cum vor funcționa școlile în acest an școlar. Astfel, edilul a precizat că Școala Gimnazială nr. 6 din cartierul Burdujeni Sat este singura unitate de învățământ din municipiul Suceava care nu are probleme, întrucât numărul de elevi care studiază acolo este mic, iar aceștia pot participa în condiții de siguranță sanitară la orele de curs. În ceea ce privește celelalte unități școlare, Ion Lungu a precizat că acolo vor fi prezenți, în primul rând, elevii din clasele 0 – 4 și cei din clasele a VIII-a. Pentru ceilalți elevi se optează pentru învățământul hibrid.

Conform draftului pe care l-a făcut Ministerul Educației, municipiul Suceava se încadrează în primele două scenarii ale începerii anului școlar și anume: Scenariul 1. Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și Scenariul 2. Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

„Propunerea directorilor de școli ca elevii din clasele V – VII să participe prin rotație la orele de curs este legală”, a precizat Ion Lungu.

În ceea ce privește colegiile din municipiul Suceava, edilul a precizat că sunt probleme la cele care au și învățământ gimnazial și primar, întrucât au de gestionat mai multe situații.

„Toate colegiile și-au montat internet cablat, camere web, calculatoare și tablete pentru a putea desfășura învățământul online în acest an școlar. De exemplu, la Colegiul Național «Spiru Haret» s-au desființat laboratoarele, iar calculatoarele au fost distribuite în sălile  de clasă”, a declarat primarul municipiului Suceava.

Ion Lungu a preciazat că o problemă delicată este reprezentată de grădinițe, unde trebuie asigurate spații de cel puțin un metru între copii și între pătuțuri, în cazul celor cu program prelungit, însă împreună cu directorii acestor unități de învățământ vor fi găsite soluții pentru ca preșcolarii să poată merge la grădiniță.

Edilul a subliniat că până pe 14 septembrie, toate unitățile școlare din municipiul Suceava vor fi pregătite să-și redeschidă porțile pentru preșcolari și elevi. 

Pe de altă parte, Ion Lungu a mai precizat că elevii vor trebui să poarte obligatoriu măști de protecție pe tot parcursul timpului petrecut în școli, în timp ce singurii exceptați de la această regulă vor fi preșcolarii, care nu trebuie să poarte măști de protecție.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.