Bugetul municipiului Suceava pentru anul 2020 a fost aprobat în ședința Consiliului Local de joi, 30 ianuarie, cu 14 voturi pentru și 7 abțineri. Trebuie precizat că la această întrunire, fostul consilier local liberal Daniel Prorociuc nu a luat parte, întrucât a fost numit în funcția de subprefect, iar consilierul local social democrat Andrei Păduraru a lipsit, cel mai probabil din motive obiective.

Pe de altă parte, la ședință au asistat președintele Pro România Suceava, deputatul Ioan Cătălin Nechifor, candidatul formațiunii politice pentru funcția de primar al Sucevei, Florin Sinescu, membrii Neculai Bereanu, Doru Sârghe și Geniloni Sfeclă, precum și o membră a partidului USR.

De precizat este că viceprimarul Marian Andronache, liderul consilierilor PMP, și Ovidiu Milici, liderul consilierilor ALDE au precizat încă de la început că vor susține și vota bugetul, ceea ce au și făcut.

În ceea ce privește discuțiile din plenul Consiliului Local, Ovidiu Milici a subliniat că se bucură că bugetul nu a fost construit politic și că la capitolul învățământ s-a alocat o sumă importantă. Pe de altă parte, Milici a precizat că ar mai trebui făcute eforturi pentru ca elevii suceveni să nu mai fie nevoiți să învețe în două schimburi.

Propunerea lui Ovidiu Milici a fost susținută și de către colegul său Dan Roibu, care a completat că o soluție în acest sens ar fi mansardarea unităților școlare, acolo unde infrastructura permite. Un exemplu de bună practică este mansardarea Școlii Gimnaziale nr. 10.

În altă ordine de idei, consilierul  local PSD Doinița Cocriș a subliniat că una dintre problemele care ar trebui gestionate de către Primăria Suceava se referă la câinii fără stăpân și că trebuie să fie bine pus la punct un sistem prin care toți câinii cu stăpân din municipiul Suceava să fie sterilizați și microcipați gratuit, astfel încât să fie evitată o posibilă situație în care patrupedele ar ajunge în stradă.

În acest sens, primarul Ion Lungu a precizat că a prins în bugetul acestui an suma de 200 000 de lei, bani destinați pentru micșorarea numărului de patrupede fără stăpân în municipiul Suceava.

Plin de zel și pe un ton ironic, consilierul local social democrat Gabriel Buciac, a precizat că bugetul este nerealist pentru că s-a înregisrat o creștere prea mare față de anul trecut.  Primarul Ion Lungu a explicat, pentru a 10-a oară, că această creștere bugetară se datorează proiectelor europene pe care Primăria Suceava le-a accesat.

Buciac l-a „înțepat” și pe viceprimarul Harșovschi cu suma alocată parcărilor și, de asemenea, s-a legat și de roata panoramică pe care primarul vrea să o construiască și a subliniat că bisericile și ONG-urile nu ar trebui să mai primească bani. (În video de la minutul 21:30).

De asemenea, consilierul local Florin Cristescu s-a declarat mulțumit de bugetul alocat pentru sportul sucevean, susținând că își dorește ca acest an să fie anul sportului în Suceava.

După ce s-au încheiat discuțiile din plen și după ce consilierii locali au votat și aprobat bugetul, primarul Ion Lungu le-a mulțumit tuturor, subliniind că municipiul Suceava este primul oraș mare din țară care a aprobat bugetul.

Reamintim că priorităţile bugetului de investiţii din anul 2020 sunt:

1. autobuzele electrice

2. autobaza electrică plus staţiile de transport

3. centrul multifuncţional Arta de la Iţcani

4. grădiniţa din Burdujeni pe fonduri europene

5. grădiniţa din Centru

6. amenajarea zonei de agrement a râului Suceava

7. zona de agrement Parc Şipote

8. reabilitare sediu primărie

9. reabilitare Curtea Domnească

10. Proiectul Aplicat – eliberarea electronică, online, de acte administrative

11. grădiniţa din Iţcani

12. ruta alternativă Suceava – Botoşani

13. gaz metan Burdujeni Sat

14. modernizare Ştrand Iţcani

15. modernizare Piaţa George Enescu

16. parcarea supraterană

17. modernizare Stadion Areni şi nocturnă

18. seră floricolă

19. asfaltare străzi de pământ

20. încălzire Bazar

21. reabilitare termică blocuri – cele 4.000 de apartamente pentru care se face studiul

22. finalizare cartier Europa

23. finalizare montare containere îngropate şi semiîngropate pentru colectare deşeuri

24. reabilitare reţele termice prin POIM

25. canalizaţie cabluri

26. implementare studiu de circulaţie cu bandă specială pentru transportul în comun

27. Sala Polivalentă.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.