În timpul dezbaterilor pe tema energiilor regenerabile din cadrul manifestării „Dialog Bucovinean”, de la Palatul Administrativ Suceava, reprezentantul firmei „Schweighofer”, a criticat faptul că statul reduce o dată la două săptămâni costul certificatelor verzi cu până la 50 %. De asemenea, faptul că statul a suspendat acordarea certificatelor verzi pentru o serie de tehnologii creează probleme în derularea investiţiilor.

Pe lângă acestea, reprezentantul firmei austriece Schweighofer, Nichifor Tofan, a spus că în cadrul Ministerului Energiei există o viteză foarte scăzută pentru sprijinirea co-finanţării producerii energiilor regenerabile. De asemenea, el a precizat că investitorii din domeniu au avut de suferit „din cauză că legislaţia a fost aprobată în anul 2008 şi abia în 2011 a fost pusă efectiv în aplicare”.

„Acei investitori care pot utiliza sută la sută agentul termic pentru producţia proprie şi cei care consumă energia electrică produsă pot supravieţui, dar acei investitori care vând energia electrică pe piaţa liberă şi nu pot utiliza energia termică pentru consumul propriu trebuie să se gândească de două ori înainte de a face o investiţie”, a declarat Tofan.


Drept răspuns, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, și-a exprimat convingerea că în viitorul apropiat, aceste tehnologii pentru utilizarea biomasei vor avea un impact din ce în ce mai mare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.