Zeci de suceveni au fost muşcaţi de căpuşe, în ultima săptămână. Mușcătura poate provoca boala Lyme, o afecţiune deosebit de gravă, transmisă de această insectă. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, a declarat că de când s-a încălzit vremea, există un aflux de pacienți care se prezintă zilnic la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), cu muşcături de căpuşe. În anii trecuţi, aceste cazuri erau foarte rare și nu provocau una dintre cele mai sinistre boli.

Deşi au creat o nouă isterie, căpuşele pot fi ţinute la distanţă destul de uşor, cu ajutorul soluţiilor şi al îmbrăcămintei adecvate. Şi dacă suntem muşcaţi nu înseamnă că ne vom îmbolnăvi, ne liniştesc medicii.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, medicul Tiberius Brădățan recomandă să nu ne aşezăm direct pe iarbă şi să purtăm îmbrăcăminte care să ne acopere mâinile şi picioarele. Potrivit doctorilor, căpuşa adultă poate fi văzută cu ochiul liber şi trebuie scoasă imediat.

Pentru îndepărtarea unei căpuşe, doctorii ne sfătuiesc să folosim o pensetă cu vârf îngust (în niciun caz nu se vor folosi degetele, deoarece căpuşele sunt purtătoare de boli), dar fără a-i apăsa corpul. Acest lucru este foarte important, pentru că, prin strivirea căpuşei, se forţează trecerea unor bacterii periculoase din căpuşă în sângele uman. Căpuşa se va apuca cu penseta de cap (niciodată de corp), exact acolo unde intră în piele. Pentru extragerea ei se va efectua o mişcare de smulgere (căpuşa se va trage uşor şi continuu, direct în afară, fără a o răsuci în timp ce tragem). Ulterior, rana se va curăţa cu un dezinfectant şi se va aplica o cantitate mică de unguent triplu antibiotic, după care mâinile se vor spăla foarte bine.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.