Marți, 26 noiembrie, s-au întrunit pentru ultima dată în acest an membri cenaclului Nectarie din Vama- Suceava. Membrii cenaclului au folosit acest eveniment contopind o avampremieră a Zilei Bucovinei, o lansare de carte, apariția numărului 4 din Surâsul Bucovinei și o ședință furtunoasă de poezie, în care membri au încrucișat epigrame și catrene umoristice. Așa cum veți descoperi în materialul filmat, până și Moș Crăciun a consimțit să vină cu o lună mai devreme ca să nu-i lase pe vămeni nedăruiți.

Demarată cu o întârziere normală din moment ce participanții se adunau de departe și iarna nu-i ca vara la punctualitate, ședința cenaclului a început cu evocarea alipirii Bucovinei la Regatul României. Vămenii au ales să sărbătorească Ziua Bucovinei rememorând aportul strămoșilor lor, locuitori ai satului Vama, la actul istoric evocat. După prezentarea ordinii de zi, făcută de Ioan Mugurel Sasu, a vorbit adunării Ioan Abutnăriței despre influența Armatei Române în evenimentele care au dus la reunirea Bucovinei cu România. Deși cuvântul său a fost constituit numai din spicuiri dintr-o mult mai extinsă lucrare, a reușit să prezinte un tablou coerent, cu surse de informare și citate din epocă.
A urmat profesorul Ion Cernat, care a vorbit despre Iorgu Toma și Iancu, Cavaler de Flondor, în contextul unirii Bucovinei cu țara și a momentelor imediat următoare. Doctorul Sorin Cotlarciuc a rememorat pentru adunare rolul vămenilor în evenimente demonstrând implicarea acestora. Prezentarea a constituit o pagină de istorie locală, dar și un prilej bun de a rememora povestirile părinților și bunicilor lor, vizita lui Iorga la Vama neputând să treacă în uitare așa ușor. Vasile Panțâru, venit special de la Vatra Dornei pentru eveniment, a făcut trecerea spre astăzi cu o disertație despre prezentul și viitorul Bucovinei, iar Traian Ciocan, rapsod popular și renumit vătăjel al nunților din Vama, a încheiat partea dedicată sărbătoririi Bucovinei recitând din memorie, cu mult patos, Doina lui Mihai Eminescu, în pofida celor aproape 90 de ani de viată.
Martori la această adevărată pagină de a locurilor, am început să înțelegem ce caută un cenaclu literar într-o comună când sunt orașe măricele fără așa ceva. Ne-a întristat numai vârsta coaptă a celor prezenți, lipsa tinerilor din cultură nefiind o noutate.
Materialul video vă va putea oferi o idee despre ce s-a întâmplat la Vama, dar atmosfera aceea de cenaclu nu poate fi redată, iar o filmare mai îndelungată ar fi constituit o imixtiune în sufletele frumoase ale acelor oameni. Nu am putut scapa tentației de vă prezenta totuși câteva din poeziile recitate, o notă aparte fiind vizita lui Moş Crăciun, prezent în avanpremieră, cu un sac conținând epigrame dedicate membrilor cenaclului.
În încheierea serii, Marian Călinescu și-a lansat ultima creație, romanul CEI ȘAPTE ALEȘI, o laborioasă încheiere la ciclul de romane început cu PĂMÂNTUL CARE FURĂ. Marian Călinescu scrie un fel de memorialistică inversă, prezentând locurile natale prin prisma unui tânăr modern, nu foarte bine orientat în societate. Alternaţa nou-vechi, prezentarea unor personaje cu modele în viața reală, dar dezvoltate pentru nevoile romanului este interesantă așa că, autorul fiind foarte tânăr, sperăm să se dezvolte în noi romane.
Încheiem semnalând apariția numărului 4 din publicația SURÂSUL BUCOVINEI a cenaclului “ NECTARIE” de istorie, literatură și umor din Vama – Suceava. În paginile acestui număr îi veți putea reîntâlni pe Mugurel Sasu și Constantin Moldovan, pe Doina Cernica și pe Moș Crăciun, ne scuzați, am vrut să spunem Constantin Tiron și mulți alții prezenti sau absenți de la cenaclu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.