„Eu aştept să se clarifice situaţia, să înţelegem ce s-a întâmplat. (…) Bineînţeles, dacă vom fi nevoiţi, vom ridica mănuşa aruncată, dar deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea”, a reacționat vineri premierul ungar.

Orban a transmis că la Budapesta nu se ştie dacă este vorba despre o provocare, un “accident” sau despre vreo strategie a Bucureștiului. Chiar și așa însă, premierul ungar susține că nu a auzit din România declarații precum cea a președintelui Iohannis nici în cele mai antidemocratice vremuri. Viktor Orban a completat însă, precizând că îl cunoaşte pe preşedintele României drept un om care îşi susţine principiile.  Ungaria respectă România şi pe preşedintele ei, a completat Orban, care s-a arătat însă nedumerit.

Este o reacție la declarațiile recente ale lui Klaus Iohannis, care a criticat dur PSD, pentru că ar vrea “să dea Ardealul ungurilor”. Președintele României era nemulțumit de adoptarea tacită la Camera Deputaților a proiectului de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc. 

„Noi suntem interesați să menținem relații bune cu România întrucât suntem parteneri economici importanți. Dar și maghiarii care trăiesc în Transilvania și Secuime au interesul ca cele două state să aibă o relație normală. Din păcate, în ultimele zile, reprezentanți ai statului român, unul după celălalt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea bunelor relații de vecinătate. (…) președintele României a făcut o declarație în mod expres necivilizată și propice pentru incitarea la ură.

Dlui Iohannis trebuie să-i fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor din Ardeal și Secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea cererea, mesajul și apelul nostru către președintele României este simplu: Mai mult respect pentru maghiari”, transmisese anterior și ministrul ungar de Externe.

Ulterior, proiectul care avea avize negative în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților , dar depășise termenul de dezbatere și adoptare în plen, a ajuns la Senat, unde a fost respins. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.