Mulți români se simt în siguranța din punct de vedere financiar. Nu știu de ce! O dovadă în acest sens o reprezintă împrumuturile ipotecare, care sunt în creștere deși economia reală este în cădere. Bine, economia reală e alta decât cea care ne este prezentată de oficialii țării. Dar ăștia, la cât sunt de iresponsabili, vor susține același lucru, că economia duduie, chiar și atunci când va deveni evident pentru orice tolomac că bani nu-s. Și nici nu au de unde să fie.

Pentru omul de rând, cumpărarea unei case e o mare realizare. Și e normal să fie așa. Casa ta e locul unde te simți cel mai liber. Iar acolo unde te simți liber, e bine. E plăcut. E grozav. Drept pentru care ești dispus să faci multe sacrificii ca să ai casa ta. Și da, astea pentru o casă se numesc sacrificii. Ceea ce faci pentru copiii tăi sunt îndatoriri. Nu-s sacrificii decât dacă ești prost, tâmpit, retardat sau pur și simplu ai făcut copchilul ăla din greșeală, din inconștiență, neînțelegând că un copil vine  la pachet cu o serie de responsabilități.

Ei bine, revenind la locuințe, cel puțin în Suceava, se construiește mult și se cumpără mult. La prețuri absurde pentru orice om care este conștient cât de cât de ceea ce se întâmplă în jurul său. Practic, cu banii dați pe un apartament cu 3 camere la periferia orașului, într-un loc rupt cu totul de tot ce ține de avantajele unei vieți la oraș, îți poți contrui liniștit o casă la țară, identică ca suprafața, la cheie, cu absolut tot confortul, plus o grădină rezonabilă. Totuși, e o bătălie pe apartamentele respective, ceva de speriat. De aici și prețurile absurde.

Evident, toată acestă euforie se va termina la un moment dat. În maximum 3 ani. Dar ăsta e maximum absolut la cum merg treburile economice în prezent. Nu vor mai fi bani pentru rate, nu vor mai fi bani pentru a cumpăra apartamente cu banii jos și din acest punct, vom asista la o nouă criză. La fel de urâtă, poate chiar mai urâte decât cea din 2009.

Ne putem pregăti pentru ea economisind. Și cine va avea atunci bani, măcar cât pentru jumătate de apartament la prețul de azi, sigur va putea face niște investiții avantajoase peste 2-3 ani, plus că nu va duce grija zilei de mâine. Doar că trebuie un pic să se abțină. Să nu investească acum bruma de avere pe care o are în ceva care se va devaloriza extraordinar de mult, să nu se înhame la o rată care deși acum pare sustenabilă, atunci va părea imposibilă.

Criza nu-i atât de departe pe cât credem. Dar orice criză s-a dovedit de-a lungul timpului a fi un moment grozav de oportun pentru noi începuturi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.