Vinerea Mare, Vinerea Seaca sau Vinerea Patimilor este zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Lumii. Zi aliturgică, pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasa a lui Hristos, în chipul pâinii si al vinului, iar cele doua jertfe nu se pot aduce în aceeaşi zi.

În seara acestei zile se oficiază denia Prohodului Domnului.
În Vinerea Mare în mijlocul bisericii se scoate Sfântul Epitaf (care-l închipuie mort pe Mântuitorul, înconjurat de Apostoli şi Maica Domnului) pe sub care toată lumea trece, până în după-amiaza zilei de sâmbăta. În zorii zilei de Înviere este dus din noi în Sfântul altar  şi este aşezat pe sfânta masă, unde rămâne până în miercurea dinaintea Înălţării Domnului. Se spune ca pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu-i doare capul, mijlocul şi șalele în cursul anului, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.
Acestei zile i se spune si Vinerea Seaca sau Vinerea Mare, pentru ca bătrânele ţineau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafura de la biserica. După cântarea Prohodului Domnului se înconjoară de trei ori biserica de tot soborul, cu Sfântul Epitaf, care apoi este aşezat pe masa din mijlocul bisericii. La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumânări şi-şi jelesc morţii. La sfârşitul slujbei, era obiceiul ca preotul sa împartă florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. Lumea, în trecut, pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum, ca sa afle si morţii de venirea zilelor mari. Ocoleau casa de trei ori şi intrând, se închinau, făceau cate o cruce cu lumânarea aprinsa in cei patru pereţi sau doar la grinda de la intrare si păstrau lumânarea pentru vremuri de primejdie.

În popor se crede că dacă plouă in Vinerea Mare anul va fi mănos, iar daca nu, nu va fi roditor. Unii cred că, dacă se scufundă în apa rece de trei ori în acestă zi vor fi sănătoşi tot anul. Femeile nu umplu borş în această zi, să nu se scalde Necuratul în el; nu coc pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului; nu cos, ca să nu orbească; nu ţes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri; afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile si dihăniile să nu se apropie de casă și de pomi. Copiii adună flori de pe câmp si le duc la biserică.

Sursa: Crestinortodox

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.