Virusul din China a ajuns și în Europa. Prezența coronavirusului a fost confirmată în Franța, vineri seară. Este vorba despre trei cazuri anunțate de Ministrul francez al Sănătății, într-o perioadă de doar câteva ore.

Vineri seară, aproape de miezul nopții, Ministrul Sănătății Agnes Buzyn a anunțat că a fost identificat cel de-al treilea pacient cu coronavirus din Franța. Este vorba despre o persoană care a fost spitalizată la Paris.

Cu doar câteva ore înainte, într-o declarație de presă, ministrul Agnes Buzyn confirma primele două persoane din țara sa, dar și din Europa, infectate cu noul coronavirus din China.

Primul pacient a fost spitalizat joi la Bordeaux, unde este în continuare, într-un sector izolat. Cel de-al doilea pacient a fost spitalizat la Paris.

”Am reușit să identificăm rapid primele cazuri în țară”, a declarat Ministrul francez al Sănătății.

Potrivit BFM TV, Agnes Buzyn nu a exclus varianta ca alte cazuri să fie depistate în zilele următoare.

Franța devine astfel prima țară din Europa unde a apărut noul coronavirus. Joi, 6 cazuri suspecte fuseseră raportate în Marea Britanie, însă niciunul nu a fost confirmat, în cele din urmă.

Cum a fost descoperit primul caz în Europa

Conform autorităților franceze, primul caz de coronavirus în Europa e al unui bărbat de 48 de ani. El s-a prezentat joi pentru consultație la un centru SOS Medecins din Bordeaux.

Bărbatul se întorsese cu doar o zi înainte din China. Fusese chiar în zona Wuhan, orașul de unde a apărut virusul necunoscut. Pacientul tușea și avea febră, au precizat autorităților. A fost imediat izolat și a fost preluat cu o ambulanță specială. Medicii au confirmat că are coronavirus.

De ce a fost descoperit virusul mai întâi în Franţa

Cel de-al doilea caz confirmat, cel din Paris, e, de asemenea, al unei persoane care a călătorit recent în China. Rezultatele testelor au venit vineri seară, cu puțin timp înainte ca Ministrul Sănătății să facă primul anunț. Bolnavul e, de asemenea, la izolare, într-un salon special, la Spitalul Bichat din Paris. iar cel de-al treilea caz este o rudă a unui dintre primii doi pacienți.

Ministrul francez al Sănătății a explicat și de ce Franța a fost prima țară europeană care a confirmat prezența coronavirusului. Agnes Buzyn a spus că țara sa a dezvoltat un test medical prin care medicii pot diagnostica rapid pacienții.

”Trebuie să tratăm această epidemie la fel cum reacționăm în cazul unui incendiu. Și e important să oprim acest incendiu cât mai repede posibil”, a spus ministrul Agnes Buzyn.

Cum e pregătită România

Potrivit autorităților române, două spitale din Bucureşti şi unul din Cluj, unul din Iaşi şi unul din Timişoara sunt pregătite în cazul în care vor apărea cazuri suspecte de coronavirus și la noi în țară. În România nu există însă teste rapide pentru a confirma prezenţa noului virus.

O filmare făcută de reporterul Observator Andre Rotaru arată, de asemenea, că în Aeroportul Otopeni, prevenția e făcută doar cu afișe. Pasagerii sunt sfătuiție ce să facă pentru a evita să intre în contact cu virusul. Pe aeroportul din Cluj, sunt distribuite pliante în care se recomandă prezentarea imediată la medic, dacă temperatura corpului depăşeşte 38 de grade.

Care e situaţia la nivel mondial

Conform unui bilanț oficial, noul virus a provocat 41 de morți în China. Peste 1100 de cazuri de îmbolnăviri au fost raportate până acum. Cele mai multe, 1106 raportate vineri seară, sunt în China, mai ales în zona orașului Wuhan, provincia Hubei, de unde a pornit răspândirea coronavirusului. Peste 10 orașe sunt în carantină în această țară.

Situația e îngrijorătoare, mai ales că sâmbătă începe noul an chinezesc, iar riscul răspândirii virusului este foarte mare. Autoritățile chineze încearcă să înăsprească astfel măsurile de prevenție.

Cu câteva ore înaintea Franței, și Statele Unite au anunțat un al doilea caz de infecție pe teritoriul său, al unei femei de 60 de ani, care e spitalizată la Chicago.

În afară de China, Statele Unite și Franța, 5 cazuri de coronavirus au fost raportate în Thailanda, 3 în Singapore, 3 în Taiwan, 2 în Japonia, 2 în Coreea de Sud, 2 în Vietnam și unul în Nepal.

Sursa: Observator

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.