O femeie din județul Suceava a fost infectată cu virusul West Nile după ce a fost înţepată de un ţânţar. Virusul este specific zonei Africii de Nord şi a Nilului, însă suceveanca de 70 de ani nu a călătorit în afara țării. Umiditatea dată de ploile abundente din acest an a făcut ca virusul să apară şi la noi în ţară. Medicii recomandă să ne ferim de ţânţari şi fac apel la autorităţi să ia măsuri.

„Vă informăm ca în cursul zilei de vineri, 7 septembrie, a.c.,  am primit confirmarea de laborator a diagnosticului de meningita cu virusul WEST NILE la o pacienta domiciliată în municipiul Suceava, în vârstă de 70 de ani. Pacienta cu o formă foarte gravă de boală a fost transferată în urmă cu o săptămână la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, evoluția ei prezentă fiind în ușoară ameliorare. În perioada de incubație a bolii pacienta a locuit în comuna Dumbrăveni, județul Suceava. Am solicitat primăriilor din cele două localități luarea de urgență a unor măsuri de efectuare a dezinsecției și de asanare a spațiilor din vecinătatea locuințelor care pot favoriza înmulțirea țânțarilor”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava.

În anul 1996 România s-a confruntat cu cea mai severă epidemie de meningită West Nile din Europa, boală dată de acest virus. Oficial s-au înregistrat atunci peste 300 de cazuri.

Direcția de Sănatate Publică Suceava a precizat că INFECȚIA NU SE TRANSMITE DE LA OM LA OM CI DOAR PRIN ÎNȚEPĂTURĂ DE ȚÂNȚARI INFECTAȚI și recomandă  evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); utilizarea substanţelor chimice repelente de ţanţari; asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi a gunoiului menajer.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.